Какво е да си студент във Финландия? Историята на Елена, студентка в Laurea UAS.

Започваме нова рубрика – интервюта и разкази на успяли български студенти в чужбина, които ще ти разкажат за техните преживявания по време на обучението си в чужбина. Първата история, която споделяваме в тази рубрика е на Елена Михалева, която завърши Laurea University of Applied Sciences във Финландия и работи успешно като уеб програмист и дизайнер в Хелзинки.

Разкажи ни малко за себе си – как се казваш, къде си учила и с какво се занимаваш в момента?

Казвам се Елена Михалева, на 30 години съм и работя като Frontend Developer за Paf.com в Хелзинки, Финландия. Завърших Laurea University of Applied Sciences (Университет по приложни науки Лауреа)  с бакалавърска диплома по Бизнес Информационни Технологии през декември 2015 и от тогава съм на постоянна работа в същата компания.  

Елена и бакалавърската и диплома

Как избра университета и програмата, в която учи?

Беше ми лесно да си избера програмата и университета, защото бях повлияна от предишен опит и приятели.

Преди да дойда във Финландия аз бях студентка в Русенският университет. Програмата ми там беше “Компютърни науки”. След третата година там, аз реших да заминах в чужбина да работя като Au Pair (Обмен на международни младежи, обикновено жена, която помага с домакинска работа или грижи за деца в замяна на квартира, храна и минимално заплащане). Работих за известно време в Дания и за година в Хелзинки.  След като ми изтече договора със семейството във Финландия, аз реших да продължа образованието си тук във Хелзинки. Аз знаех че ако започна да уча отново ще е в областта на компютърните науки.

Избрах  да подам документи в три университета по приложни науки, защото те приемат студенти без сертификати за английски език, като TOEFL и IELTS. Програмата която избрах беше Бизнес информационни технологии.

Разкажи ни малко за градчето, в което се намира университета.

Laurea има кампуси в няколко градчета около столицата. Моя кампсис се намира в Espoo (Еспоо), Финландия. Еспоо е вторият по големина град във Финландия и е част от Столичният регион. Разположен е само на 16 км от столицата Хелзинки.

Еспоо е много красив град с огромна територия която е покрита с паркове и езера. В крайбрежната част на града (Espoonlahti) можете да се насладите на морския вкус на Espoo и да вземете ферибот до крайбрежните острови. Много хора ходят там през лятото на плаж, пикник или на палатки.

Също така в Еспоо е разположен и Nuuksio (Нууксио) : Националния парк в региона на Хелзинки. Идеален за туризъм! Ще бъдете очаровани от финландската флора и фауна във Финландския природен център Халтия. В Нууксио, можете дори да изпитате екзотичния север през зимата.

Как премина кандидатстването ти, трудно ли беше да бъдеш приета?

Кандидатстването беше доста лесно, според мен. Както казах аз бях студентка в България преди това, и според мен изпитите в България са по трудни.

Тук във Финландия аз кандидатствах в три университета по приложни науки. Изпитите бяха разделени на три части и продължиха 4 часа.

Различните университети и програми имат различни изпити, но за международните студенти, първата част от изпита ще е по английски език. Обикновено ще има част която ще провери писане и четене с разбиране на английски език.  Другите части за изпита може да са математика, логически задачи, физика, но все пак зависи и от програмата, за която кандидатстваш, моята все пак беше техническа и инженерна.

Какво ти харесва най-много в университета?

Финландските университети са много различни от Българските, това се дължи на различната образователна система. Тук студентите са третирани като възрастни, като равни с учителите. Това беше едно от нещата които ми хареса най-много. Друго което ми хареса в Лауреа е че нямаше много писмени изпити, а имаше много групови курсови работи, практически упражнения от които получаваш крайна оценка по предметите. Също не искам да пропусна да спомена студентските партита!

Има ли нещо, което не ти допадна?

Понякога свободата която е дадена на студентите тук беше препятствие за международните студентите. Трябва сам да прецени как искаш да учиш, в кои предмети да се запишеш, и като студент който е учил в друга образователна система ти отнема време да свикнеш с тези различия.

Има ли други международни студенти?

Да, в Laurea има много международни студенти. И всяка година приемат стотици международни студенти и обменни международни студенти.  В Laurea има няколко международни бакалавърски и магистърски  програми на английски език за кандидатстване.

Аз в средата на снимка с международни обменни студенти, на която аз бях tutor. Само на тази снимка има студенти от над 10 държави.

Студентски живот във Финландия

Какъв е студентският живот във Финландия?

Студентският живот във Финландия е много забавен!

Всеки университет има студентска организация която организира екскурзии, партита и други събития! В Лауреа студентската организация се казва Laureamko (Лауреамко). Също така всяка студентска организация има своя “униформа” – гащеризони, която можеш да закупиш като започнеш да учиш там. На всяко парти се раздават различни видове значки, които можеш да зашиеш по гащеризона.

Студентите обикновено носят гащеризоните на студентските партита или други големи празници като например на 1 Май.

По цвета на гащеризона се разпознава от кое училище си, а по броя на значките колко ходиш по купони! 🙂

Елена и лилавия и гащеризон 🙂
Значките на Елена 🙂

Какви са културните различия между България и Финландия?

В началото когато дойдох във Финландия бях изпаднала във културен шок и ми отне малко време да свикна с хората и с начина на живот тук.

Хората тук са срамежливи, не приказват много, не са спонтанни и всичко е добре планирано. Но когато намериш приятел, това ще е истински приятел, защото хората тук са верни и искрени.

Когато се опитвах да завържа приятелства с финландски момичета, и те ми казваха че нямат време да се видят с мен в следващите две седмици, ми беше трудно да разбера защо. Мислех си че не им е приятна моята компания, защото не е възможно хората да са толкова заети. След това разбрах, че няма нищо общо с това колко са заети или че не им допадам, а се дължи на факта, че тук хората ценят времето със себе си, също така финландците отдават приоритет на време за спорт и почивка.

С времето свикнах с начина на живот тук и сега и аз отдавам приоритет на времето си.

Различията между финландските и българските университети са свързани с  образователната система. В повечето университети обучението е основано на принципа “Learning by doing” или научаваш докато правиш.  Също така образованието тук е напълно безплатно, в сравнение с България.

Какви са примерните разходи на един студент във Финландия?

Приблизителните разходи за международни студенти тук са около 600€ на месец, все пак зависи от университета и града, в който живееш.

Ако успееш да си намериш стая в студентски апартамент, то наема на месец е от 120€ до 300€ в зависимост дали споделяш апартамента или си в самостоятелен апартамент!

Също така в Laurea няма да имаш нужда от закупуване на книги или други учебни материали. Всичко ти е предоставено от учителите в електронен формат.

Има ли някакви стипендии, за които могат да кандидатстват български студенти?

Доколкото знам Laurea няма стипендии за международни студенти при кандидатстване. Но всяка година се дава стипендия на един студент от международните програми, който завършва обучението си с отличен. Сумата е много добра и може да помогне доста на студент, който тепърва завършва университет и ще започва първата си работа.

Възможно ли е намирането на студентска работа по време на ученето?

Да, възможно е да се намери студентска работа по време на ученето. Тук във Финландия е много рядко срещано да не работиш докато си студент. Много фирми търсят студенти за сезонни работници през лятото, а също така почасови работници през цялата година.

Минималното заплащане на час е €8-10.

Аз работих като детегледачка през първата ми година получавах €10,5 на час. През третата година на обучението си работих като компютърен специалист и получавах по €15-18 на час.

Каква е реализацията след завършването на твоята програма?

Ако завършите програмата Бизнес информационни технологии имате възможността да се реализирате в сферата на software development, data security, system management, digital service development, sales and marketing.

Избора е голям, но още докато учите ще трябва да изберете средата, в която ще искате да работите, защото е добре за вас да започнете да си изграждате CV-то и портфолиото още докато сте студенти. Докато учите ще имате практическа работа (ще работите два месеца за компания) и дипломна работа, които ще е най-добре за вас да са в сферата в която ще искате да работите за в бъдеще. По този начин много по-лесно ще си намерите работа след завършването.

Аз реших да се развивам в сферата на Web development, Mobile App Development и UX Design. Аз изкарах два практически проекта в сферата на Web Development, а курсовата ми работа беше на тема Mobile App. По този начин аз имах изградено портфолио преди да си предам дипломната работа, което ми помогна да си намеря работа веднага.

Имаш ли някакви препоръки към българските кандидат-студенти, които планират да учат в чужбина?

Бъдете смели и пробвайте да кандидатствате в чужбина. Обучение в чужбина ми донесе различен вид опит, който нямаше да получа в България.

Хареса ли ти това интервю? Можеш да се свържеш с Елена през нейния Linkedin профил, да и зададеш въпрос за обучението и живота във Финландия през нейния Facebook профил, или пък да я последваш в Instagram.

Ако ти си студент в чужбина и искаш да разкажеш твоята история на български кандидат-студенти, не се колебай да се свържеш със Study Buddy.

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »

Разликата в обучението между Бизнес и Икономика: Как изборът влияе върху професионалния път?

Подготовката за бъдеща кариера в света на бизнеса и икономиката е пътека, която поставя основите за разнообразни възможности и успех. Но какво точно отличава обучението

Прочетете повече »

Ще учиш в чужбина на английски, немски, испански, френски или корейски език? Кой езиков серфикат е най-подходящ?

От английски до корейски: Изследвайте разнообразието от езикови сертификати! Всеки сертификат по език е като ключ, отключващ врати към нови възможности и разширяващ хоризонтите на

Прочетете повече »