Голям или малък град в чужбина да избера за обучение?

Вече си набелязал няколко варианта за бъдещето ти обучение в чужбина. Някои от тях се намират в малки градчета, а други в големи и се чудиш кой от двата варианта е по-подходящ за теб. Или пък вече си силно убеден, че големият град е твоето нещо… При всички положения ще ти е полезно да прочетеш тази статия, която анализира студентския живот в големия и малки град и всички предимства и недостатъци, които предлага и единият и другият.

Малък град

Да кажем, че за стандартите на България за малък град може да сметнем град с под 500 000 жителя. Да, на Запад не всичко важно е струпано само и единствено в столицата, както се получава в България, където повечето по-хубави университети са именно в София и тук се случва 90% от всичко в страната. Не, това не е практика в страни като Холандия, Германия, Австрия, Скандинавия. Например в Швеция двата от най-добрите университета в страната, University of Uppsala и University of Lund се намират в по-малки градове (Упсала е около 200 000 хиляди жителя, а Лунд e около 90 000), но и двата града са в близост до големи градове – Упсала е до Стокхолм, а Лунд до Малмьо и Копенхаген, което пък ги прави примамливи.

University of Heidelberg, най-старият университет в Германия и един от най-старите в Европа се намира в града Хайделберг, който е около 160 000 жителя. Четвърт от населението на града са студенти, което прави около 40 000 човека. Живеейки в такъв град, можеш много по-явно да се усетиш като част от студентска общност, отколкото в голям град, защото всеки четвърти срещнат е студент като теб. По този начин атмосферата в малкия град е много по-сближаваща, отколкото в големия, където студентската общност много често се губи среди всякакви други общности. Много от студентите, които избират да учат в голям град го правят именно защото искат да срещнат повече различни хора и по-бързо да си намерят приятели. Да, по-големия град предразполага към повече различни хора, но на Запад си има традиции старите университети не винаги да са в големи градове. University of Utrecht и University of Groningen, два много стари холандски университета също се намират в малки градове, но това не пречи да привличат топ талант от целия свят и да предлагат вълнуващ студентски живот.

Има нещо вдъхновяващо да се разхождаш из улиците на стар академичен град и да усещаш атмосферата на едни от най-великите умове в Европа, които са учили преди теб в него. Понякога само старите университетски сгради могат да ти разкажат много повече от професорите, които в старите университети също са много внимателно подбрани и всеки един от тях е там поради някакви академични заслуги.

Чисто практически погледнато, малките градове доста често също имат по-малки наеми за жилища, а придвижването е много по-лесно и бързо, много често с колело, от което може да спестиш много разходи и да се поддържаш в добра форма. Междуградския транспорт на Запад е развит много по-добре отколкото в България и връзките между населените места са бързи и лесни. Например, в Холандия, която е мъничка държава, в който и град да живееш, може да си сигурен, че ще стигнеш до столицата Амстердам максимум за 2.5 часа. Това изобщо не е много и където и да живееш, можеш да посещаваш Амстердам всеки уикенд!

Голям град

Съвсем естествено е живота в големия град да се струва притегателен за млади хора. Да, в големите градове може да срещнеш какви ли не хора с какви ли не истории, има повече възможности за забавления, за работа. Доста добри университети се намират и в големи градове, например University of Vienna или пък University of Amsterdam, което понякога кара студенти, приети в такъв университет или в не по-малко лош университет в по-малък град да се чудят кое да изберат. Истината е, че няма универсално правило, защото всеки човек и неговата история е различна. Ако на някои от твоите приятели много им харесва живота в Амстердам, това не означава, че на теб ще ти пасне.

Наистина големите градове обещават повече перспективи от към намиране на работа, но много често наемите в тях са по-високи, отколкото в по-малките градове. Трябва да си заделиш и повече време и разходи за транспорт. Но пък позитивното нещо при тях е че до всеки голям град има летище, което значи, че ще можеш много по-бързо да се придвижиш до вкъщи 🙂

Много често студентите също така избират да живеят в голям град защото в него има повече забавления – барове, дискотеки, заведения, клубове, ресторанти. Да, това е така, но също така истината е че много малко студенти успяват да посещават такива заведения със студентски бюджет. Разликата в стандартите в чужбина и в България все още е голяма и за повечето студенти това или става много рядко или почти никога. Затова не си представяй студентския живот в чужбина като нещо изключително лъскаво – повечето студенти внимателно планират всеки разход, а по-реалистичната картина на това как преминава едно студентско парти е да се съберете в жилището на някой и може би след това да отидете за по няколко питиета в някое непретенциозно заведение.

Как да прецениш в какъв град да живееш за себе си?

Да, понякога това е сложен избор, в който може би се колебаеш между няколко еквивалентни университета в различни градове. Ние от Study Buddy те съветваме да избереш университета, в който програмата, която искаш да учиш ти допада най-много. Ако си доволен и щастлив от това, което учиш е много по-вероятно да успееш да се почустваш на място в този град. Затова наистина е по-важно да избираш университетите си не по местонахождение, а по това какви възможности и какво е обучението в сферата, която си избрал.

Ако пък направиш грешния избор и отидеш на място, което не е за теб, това не е фатално. От всяка ситуация има изход, ако не ти харесва винаги можеш да се преместиш и това няма да е грешка, а опит, който си натрупал.

Довери се на Study Buddy като твой консултант, с помощта на който можеш да избереш най-доброто място за теб! Всеки студент получава лично отношение спрямо неговите умения, образование, амбиции и желания. Не се колебай да се свържеш за консултация.

Автор: Марика Василева

 

 

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »