Какви са типовете университети в Австрия?

Малката алпийска република и централно европейска държава ежегодно привлича около 60000 международни студента, което е около 25% от общия брой студенти в страната, а българските студенти в Австрия са около 1500. Австрия привлича студентите си с безплатно си и достъпно образование, високо качество на преподаването и разнообразието от университети и програми. Именно за различните типове университети в Австрия ще говорим в тази статия.

Университети

Класическата форма на висше учебно заведение, университет, това са например University of Vienna, University of Innsbruck, University of Klagenfurt, University of Salzburg и други академични университети, общо 22 на брой. Обучението в тях е 3 години в бакалавърска програма и 2 години в магистърска. Основната цел на тези университети е да развива науката и изкуството в страната, като малка част от студентите в тези университети след обучението си остават да работят в университетите или научни центрове като учени, а по-г0лямата част започва работа в индустрията. Обучението в тези университети е безплатно, плаща се само семестриална такса на студентския съюз от €19.7, а лекциите обикновенно се провеждат в големи зали и е възможно на една лекция да присъстват около 100-200 студента.

Повечето програми в университетите са на немски език, но има и някои на английски език. Свържи се със Study Buddy, за да разбереш какви са възможностите за конкретната интересуваща те специалност.

Университети по приложни науки

Това са висши учебни заведения, много сходни на американските колежи, на немски се казват fachhochschule или просто съкратено FH. В Австрия има 21 такива университета, които са подходящи за изучаване на програми като бизнес, туризъм, ИТ, комуникации и други програми, които са повече практически ориентирани, отколкото теоритично. В този тип университети не можеш да учиш право или философия, затова те изобщо не се конкурират с класическите университети. Местата в университетите по приложни науки са много по-малко, отколкото в класическите университети и класовете обикновенно са малки – около 20-30 човека. Затова подборът на студенти за тези университети понякога е по-строг, освен подаване на документи трябва да преминеш през интервю и/или изпит, а сроковете за кандидатстване са по-кратки по сравнение с университетите. Най-известните университети по приложни науки в Австрия са IMC Krems University of Applied Sciences, Upper Austria University of Applied Sciences, Joanneum University of Applied Sciences. Обучението в тези университети е около €360 на семестър, а студентите, които учат в университети по приложни науки в провинцията Бургенланд (близо до Виена) са освободени от семестриални такси.

Ако си търсиш обучение на английски език в Австрия, то университетите по приложни науки са най-точното място, в което може да го намериш. Има доста бакалаври и магистри на английски език, както и смесени програми, където преподаването е и на немски и на английски.

Медицински университети

Медицината и стоматологията в Австрия (както и в България) е отделена в специални университети. Има няколко медицински университета – във Виена, Грац, Инсбрук, таксата е тях е около €360 на семестър, а кандидатстването никак не е лесно, но не и невъзможно. Учи се 12 семестъра или 6 години, както и в България и много други страни.

Академии

Австрия ли е е страната, в която си заслужава да учиш в академия за изкуство? Толкова вековни традиции в изкуството, театъра, операта са направили страната едно от най-добрите места в света за обучение на бъдещи артисти, художници, оперни певци. В такъв тип академии учат около 10200 студента, от които почти половината са студенти от чужбина. Тук идват таланти от целия свят, което прави влизането в такъв тип учебни заведения доста конкуретно, но все пак не невъзможно. Academy of Fine Arts Vienna е може би най-яркия представител на този тип учебни заведения, в която може да се учи архитектура, рисуване, консервация и реставрация, педагогика в изкуствата, история на изкуствата, арт критика. В тази академия учат само 1500 студента, таксата е около €360 на семестър, както и в Mozarteum Salzburg, което пък е музикално училище. Повечето програми в академиите са на немски език, така че освен работа по портфолиото ти те очаква и подготовка по езика.

Педагогически колежи

Това са учебни заведения, които подготвят учители за начални, средни и училища за деца със специални нужди. Във всяка провинция в Австрия има такива колежи, обучението в тях трае 3 години и е изцяло на немски език.

Частни университети

В Австрия има 14 частни университета, където таксите за обучение не са регулирани от правителството и съответно могат да бъдат много високи. Modul University предлага обучение в бизнес сферата е таксата в него е около €6200 на семестър, обаче за сметка на това има стипендии, за които Study Buddy може да ти разкаже повече в индивидуална консултация. Webster University е частен университет във Виена, който предлага обучение по американската университетска система и една година в него струва €20600.

Ако си се запътил към Моцартовата земя, Study Buddy може да ти помогне за успешното ти кандидатстване във всеки един университет в Австрия. Ние предлагаме качествени и достъпни услуги, консултации от настоящи студенти в Австрия и лично отношение към кандидатурата на всеки един студент. Свържи се със Study Buddy за индивидуална консултация или повече информация.

Искаш да знаеш повече за студентския живот в Австрия и в други страни? Последвай ни в Инстаграм, където настоящи български студенти в чужбина споделят живота си с теб.

Автор: Марика Василева

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »

Разликата в обучението между Бизнес и Икономика: Как изборът влияе върху професионалния път?

Подготовката за бъдеща кариера в света на бизнеса и икономиката е пътека, която поставя основите за разнообразни възможности и успех. Но какво точно отличава обучението

Прочетете повече »