Всичко, което трябва да знаеш за заема за обучение и студентската стипендия в Холандия

Тази седмица е холандска за Study Buddy – имаме take over в Инстаграм страницата ни от настоящ студент в Холандия, която цяла седмица ви разказва в stories какъв е живота на българските студенти в Холандия. По този повод решихме да напишем тази статия, пълна с практическа информация за възможностите на финансиране на обучението ти в Холандия, която няма да намериш на друго място.

Може би си забелязал, че в последните години висшето образование в Холандия нашумя през последните години. Качеството на образованието е едната причината, а другата причина е че въпреки наличието на учебни такси в Холандия (€1041-2083 на година), е възможно изтеглянето на студентски заем, който покрива тази такса за обучение и получаването на допълнителна стипендия ако студентът работи. Как точно работи тази система ще обсъдим с подробности:

Българските студенти в Холандия могат да получават студентски заем за покриване на таксата, студентска стипендиябезплатна карта за градски транспорт и редовен заем.

Студентски заем/Student Loan

Студентският заем е заем от правителството на Холандия, който се отпуска при кандидатстване на всички студенти от ЕС, които са под 30-годишна възраст. Кандидатстването за него се случва по документи, няма някакви специални критерии за доходи или оценки в обучението. Кандидатства се, когато вече имаш BSN номер в Холандия (нещо като ЕГН, трябва да си на място в Холандия, за да го получиш), а процедурата понякога е тромава и отнема няколко месеца до половин година. Този заем се изплаща на вноски от правителството когато си одобрен, размерът на една вноска е €173.58, изплаща се всеки месец и за една година тази сума се равнява на €2083. Студентите в бакалавърски програми в първата си година плащат такса €1041, затова техните вноски са по-малки, но събрани заедно за една година отново покриват таксата за обучение. Студентският заем с лихва 0%.

Как се изплаща?

Няма вариант, в който този заем да не се изплаща, както при взимане на студентски заем във Великобритания. Размерът на вноската се определя от това каква сума точно си взел назаем и какъв е дохода ти към момента. След завършването си имаш 2 години, в които можеш да не изплащаш заема, а също така когато започнеш да го изплащаш можеш да подадеш заявка за спиране на изплащането – това може да се случи максимум 7 пъти в периода на изплащане и всеки път може да е дълъг максимум 6 месеца.

Допълнителна студентска стипендия/ Supplementary grant

Това е стипендия, която можеш да получиш в случай, че работиш в Холандия и имаш договор, която се равнява на €396.39, изплащани всеки месец от правителството на Холандия на всички студенти, кандидатствали и одобрени за тази стипендия. Необходимо е да има 56 работни часа на месец (14 часа на седмица или по-малко от 2 пълни работни дни), които можеш да докажеш с трудов договор и доходът на родителите ти да е по-малко от определен минимум, което се доказва със справка от НАП за доходи. Кандидатстването за тази стипендия също понякога е тромаво, трябва да се запасиш с много търпение. Трябва да знаеш също, че е възможно да кандидатстваш за тази стипендия след като имаш вече 3 поредни месеца на работното ти място, т.е. трябва да си работил минимум 3 месеца, за да кандидатстваш.

Безплатна карта за градски транспорт/Student travel product

Покрай допълнителното студентско финансиране имаш право и на безплатна карта за градски транспорт – градски и междуградски линии. Трябва да си избереш дали искаш карта за делничните дни или за уикенда, като което и от двете да избереш, за другото ще можеш да пътуваш с 40% отстъпка.

Важно: допълнителната студентска стипендия и безплатната карта за транспорт ти се подаряват безвъзмездно от правителството на Холандия ако завършиш програмата си в рамките на 10 години.

Редовен заем/Regular loan

Ако заемът и допълнителната студентска субсидия не са достатъчни за разходите си, можеш да кандидатстваш и за взимането на редовен заем. Максимума за него е €486.08 на месец, но можеш да вземеш и по-малко. Повечето български студенти успяват да покрият разходите си в Холандия със студентския заем, допълнителната стипендия и заплатата, която получават от работодателя си. Ако все пак имаш нужда от още средства е хубаво да знаеш, че можеш да вземеш назаем още, но това е заем и не се подаря на правителството както допълнителнителната студентска субсидия и картата за градски транспорт.

Няколко съвета от Study Buddy за студентското финансиране в Холандия:

  • Както вече споменахме, имай предвид, че системата е тромава и кандидатстването и одобряването за финансирането отнема от 2-3 месеца до половин година, че понякога и повече. Понякога трябва да се обаждаш или пишеш имейли към DUO, държавния орган, който се занимава с това финансиране и да ги подсещаш за това, че все още очакваш отговор от тях.
  • Именно затова ще ти е най-удобно ако можеш да помолиш някой, който говори холандски да се обади или да ти помогне с комуникацията с DUO. Въпреки че повечето служители там говорят английски, винаги е по-лесно на местен език.
  • При първоначалното ти преместване в Холандия не разчитай веднага да започнеш да получаваш заем, да си намериш работа и да получаваш и стипендия. Тези неща не стават на момента, а намирането на работа понякога се оказва голямо предизвикателство. Колкото и да сме убедени, че един студент може сам да се издържа в Холандия, те съветваме да имаш достатъчно средства, за да покриеш таксата си и разходите си поне за половин, а най-добре за една година.

Това беше кратко и ясно описание на тъй наречената нова система за студентско финансиране в Холандия. Това е една добра възможност да се възползваш и да учиш с малко средства в една от най-стабилните икономики в ЕС. Много британски компании вече са се преместили в Холандия, а още повече планират преместване заради заплахата от Брексит, което очертава отварянето на много нови работни места в страната на лалелата. Ако искаш да учиш в тази многоперспективна държава, то не се колебай да се свържеш със Study Buddy за индивидуална консултация за най-добрите програми за теб.

Автор: Марика Василева

 

 

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »

Разликата в обучението между Бизнес и Икономика: Как изборът влияе върху професионалния път?

Подготовката за бъдеща кариера в света на бизнеса и икономиката е пътека, която поставя основите за разнообразни възможности и успех. Но какво точно отличава обучението

Прочетете повече »

Ще учиш в чужбина на английски, немски, испански, френски или корейски език? Кой езиков серфикат е най-подходящ?

От английски до корейски: Изследвайте разнообразието от езикови сертификати! Всеки сертификат по език е като ключ, отключващ врати към нови възможности и разширяващ хоризонтите на

Прочетете повече »