Къде да уча бизнес науки в Европа? Топ програми и училища.

Бизнес науките и икономиката са предпочитани специалности сред голяма част от студентите, заминаващи да учат в чужбина. За съжаление в България тези науки все още не се преподават на достатъчно добро ниво, причината за това е че бизнес специалностите не са били разпространени в университетите до 1989 и едва след това университетите един по един са започнали да откриват такива специалности, докато в чужбина се преподава бизнес откакто свят светува.

Обучението по бизнес може да звучи тривиално, но всъщност има много приложения и много различни специализации, които можеш да вземеш в зависимост от това, кое ти се отдава повече. Ако си падаш повече по математиката и числата например, можеш да избереш да учиш финанси или икономика, ако си пък по-комуникативен и креативен – маркетинг и продажби. Ако пък искаш пък да вземеш по-малко от всичко и да станеш well rounded generalist, както често казват работодатели и специалисти, можеш да учиш програмата, която съчетава всичко от бизнес науките.

Ако завършиш бизнес и икономическа специалност не е нужно да си представяш че работиш в огромна корпорация, освен ако не искаш това. С такава диплома можеш да работиш толкова много неща – от семейната фирма, в която ще допринасяш нещо свежо през неправителствена организация или кауза, управлението на която е все едно да водиш фирма до мултинационална компания. Приложенията на бизнес науките са много обширни и всяка една организация има нужда от добре подготвен кадър с такава диплома.

Много университети, колежи и бизнес училища предлагат бакалавърски и магистърски програми по бизнес, но към кои следва да се насочиш ако търсиш перфектната програма, която съчетава качество и същевременно обучението в нея ще е бюджетно и можеш да си го позволиш. Понякога звучи като mission impossible, но Study Buddy се погрижи да извади за теб проверени и доказани варианти:

Tilburg University, Холандия

Номер 28 в списъка с 200 най-добри университета за бизнес програми на Times Higher Education, това е най-добрия университет предлагащ бизнес науки в Холандия и един от най-добрите в Европа. Намира се в малкия град Тилбург в Южна Холандия и тук може да учиш бакалавър по бизнес администрация и икономика, а ако си търсиш магистър, то възможностите са още повече. Обучението не е безплатно, но пък таксите са много достъпни – около €1041-2083 на година, а студентите в бакалавърски програми могат да се възползват от заем и стипендия за обучение.

Mannheim University, Германия

Номер 33 в списъка с 200 най-добри университета за бизнес програми на Times Higher Education, това е най-добрия университет за обучение по бизнес в Германия и съответно също едно от най-добрите в Европа. Намира се в едноименния град Манхайм в Германия, голяма част от кампусите му са разположени в бивш дворец, което със сигурност допринася за “уау” ефекта. Това е било едно от първите търговски училища в Германия, основано още през 1907 година, а сега е много реномиран университет, предлагащ бакалавърски и магистърски програми в сферата на бизнеса, икономиката и социалните науки. Тук може да учиш безплатно, като само плащаш административни такси, които са около €157 на семестър.

Copenhagen Business School, Дания

Номер 35 в списъка с 200 най-добри университета за бизнес програми на Times Higher Education, това е най-доброто бизнес училище в Северна Европа. Основано през 1912 от Датското Общество за Развитие на Бизнес Обучение, тук може да учиш бизнес, икономика, езици, комуникация, политика и други науки, но все с фокус върху бизнес индустрията.  Училището се слави с тесните си връзки с реалния бизнес и като партньори могат да се изброят Google, KPMG, Deloitte и Maersk. Тук обучение е напълно безплатно за всички студенти от България.

Zurich University, Швейцария

Едно свежо попълнение към обичайния списък със страни, с които работи Study Buddy и номер 42 в листата на най-добри програми по бизнес в света на Times Higher Education. Оказа се че най-скъпата страна в Европа предлага висококачествено обучение на английски и немски срещу съвсем достъпни такси – €720 на семестър. Това е най-големия и първия университет в Швейцария, основан през далечната 1833 година, а най-известния възпитаник на университета е Алберт Айнщайн. Повечето от бакалавърските програми са преподавани на немски, но голяма част от магистърските са на английски.

Higher School of Economics, Русия

Номер 101 в списъка с 200 най-добри университета за бизнес програми на Times Higher Education, това е най-доброто място за изучаване на бизнес науки в Русия, намира се и в топ 100 на най-добрите млади университети, защото е основан през 1992 година с помощта на London School of Economics, Erasmus University Rotterdam и University Paris I Pantheon-Sorbonne. Въпреки противоречивия имидж на Русия на Запад, тук се преподават бизнес науки на световно ниво, а ти можеш да учиш в този университет с помощта на стипендия, отпускана от Руското Правителство.

Trinity College, Ирландия

Още едно свежо попълнение на номер 151 в световната листа за най-добри програми по бизнес на Times Higher Education. Част от номер едно университет в страната, University of Dublin, този престижен колеж се намира в самото сърце на ирландската столица. Тук са учили много световноизвестни личности, един от които е известния автор Оскар Уайлд. Обучението тук не е безплатно, но пък таксата е много по-достъпна от тези в Обединеното Кралство – €5681 на година, съществуват и няколко вида стипендии, за които можеш да кандидатстваш като студент в този университет.

Разбира се, това не са единствените възможности за обучение по бизнес, съществуват и много други университети и програми. Study Buddy може да ти помогне да подбереш подходящия университет и програма спрямо твоите изисквания, опит, езици, успех и профил. Намирането на университет в чужбина не е лесна задача и много често изборът ти не може да се впише в просто един каталог или партньрски списък с университети. Но Study Buddy може да сканира за теб голяма част от университетите в Европа и да ти предложи много повече опции за обучение, много от които топ университети. Не се колебай да се свържеш с нас за безплатна първоначална консултация.

Автор: Марика Василева

 

 

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »

Разликата в обучението между Бизнес и Икономика: Как изборът влияе върху професионалния път?

Подготовката за бъдеща кариера в света на бизнеса и икономиката е пътека, която поставя основите за разнообразни възможности и успех. Но какво точно отличава обучението

Прочетете повече »