Кратък обзор на студентските градове в Германия

Германия е номер едно дестинация за учене за български кандидат-студенти. Затова българската група влиза в десятката на най-големите международни групи студенти в германските университети. Това е неудивително – страната привлича много студенти с вековните си академични традиции, големия избор от програми и университети, стабилна икономика, отсъствие на учебни такси и приемливи разходи за живот, възможности за почасова работа и реализация след завършване. Ако искаш да прочетеш повече за образованието в Германия, прочети основната статия за него, а сега ще се разходим из студентските градчета от север на юг, за да разгледаме възможностите за обучение в най-силната икономика в Европа. Започваме:

Люнебург

Mалко градче в северната провинцията Долна Саксония, тук се намира Leuphana University of Luneburg. Това е сравнително млад университет, който е дал начало на първия обществен колеж в Германия, който предлага иновативни бакалавърски програми на немски и английски. Самото градче може да бъде сюжет за всяка картичка, защото е изпълнено в типично средновековен стил и затова привлича много туристи всяка година.

Берлин

Разбира се, няма как подминем столицата. Тук има повече от 40 различни университета и 60 изследователски центъра, в които се ражда наука. Няма как да минем през всички заведения за висше образование в Берлин, но ще споменем най-видните: Humbolt University, най-стария университет в Берлин, Free University of Berlin, доста популярен избор сред много от международните студенти, тук може да учиш много различни и уникални програми (пример: кореистика и японистика), TU Berlin, един от престижните технически университети в Германия, в който около 20% от студентите са чужденци. Разбира се, това далеч не са всички университети в Берлин, а само най-известните, има и много други специализирани учебни заведения, за които може да се осведомиш при консултация със Study Buddy.

Клаустал

Малко планинско градче, което освен че е дом на престижния Clausthal University of Technology, е и спа курорт. Въпреки размерите на града, той привлича много международни студенти, един от които е и Министърът на Науката и Технологиите в Китай, който е възпитаник на този университет.

Лайпциг

Цели 6 университета обитават в Лайпциг, от които един класически университет (University of Leipzig), няколко университета по приложни науки, музикално и театрално училище. Градът е известен с много неща: развитата си индустрия в миналото, мнозинството международни компании в настоящето, но най-известен е фактът че тук са минали най-хубавите години на композитора Йохан Себастиан Бах.

Гьотинген

Тук може да учиш в University of Gottingen, който разполага с цели 13 факултета, един от най-видните университети в Германия е, многоуважан и обичан от германските студенти. Внимание, 90s kids – в Гьотинген е основана известната германска група Guano Apes, но това със сигурност не е единствената забележителност в този град в Долна Саксония.

Мюнхен

Най-скъпият град за живеене в Германия, финансова и бизнес столица, е приютил два университета от германската бръшлянова лига: TU Munich и Ludwig-Maximilians-Universitat. Това наистина са два престижни университета, присъстващи в топ 100 на много световни класации, но ученето в тях идва със своята цена, а именно: издръжката на студент в Мюнхен е най-голяма от всички други градове в Германия. Затова пък студентите в този град имат достъп до един космополитен свят, международно общество, международни компании, което със сигурност допринася за опита им.

Фрайбург

Фрайбург е китно градче в Южна Германия, близо до границата с Франция. Това е стар германски град с типично средновековна архитектура и тук се намира University of Freiburg, основан през далечната 1457, един от първите университети в Европа. В университета можеш да учиш много разнообразни програми, включително и доста магистърски програми на английски език.

Карлсруе

Също много известен университетски и индустриален град, тук се намира най-голямата в Германия петролна рафинерия, близо е до границата с Франция. Тук има няколко университета, от които най-известения е Karlsruhe Institute of Technology, сравнително млад технически университет, един университет по приложни науки, университет за музика, университет по изкуства и дизайн – в Карсруе може да се намери по нещо за всеки един студент.

Гайзенхайм

Ще кажем само едно – ако ти си винена персона и искаш да посветиш живота си на това, тук е твоето бъдещо. Geisenheim University of Applied Sciences предлага уникалната програма International Wine Business, която може да се изучава и на английски и на немски. Разбира се, това не е единствената програма на университета, има и много други интересни бакалавърски и магистърски програми в сферата на архитектурата, градоустройството, хранителната индустрия.

Кьолн

Един от големите и известни германски градове, намиращ се в Западна Германия, тук изглежда че всичко е грандоманско: най-голямата катедрала, най-големия университет в Германия, най-големия университет по приложни науки. Отиди да учиш в Кьолн ако обичаш големи неща 🙂

Хайделберг

Няма как да не завършим с перлата в короната на германските студентски градове – Хайделберг, където се намира University of Heidelberg, най-стария университет в Германия и един от най-старите, известни и престижни в Европа. Хейделберг е класически студентски град, където може да срещнеш много талантливи и амбициозни млади хора от целия свят, да получиш образование от световен университет и да прекараш най-добрите си студентски години във вдъховяваща атмосфера.

Колко струва обучението в Германия?

Германските университети нямат такси за обучение, плащаш само административни такси – между €50 и €300 на семестър, но пък за тези пари получаваш карта за градски транспорт в общината или провинцията, в която ще учиш и много други бонуси. Издръжката на студент в Германия е най-ниската възможно от страните в Западна Европа, много по-ниска от Великобритания и Холандия. Студентските стаи са около €200-300 (в големите и развити градове като Мюнхен и Кьолн може да е с около €100 повече), а разходите за храна разбира се варират според начина ти на живот, но цените не са значително по-високи от тези в супермаркетите в България. Затова Study Buddy смята, че ученето в Германия може да ти излиза същите пари както и в България, но за сметка на това получаваш много повече: обучение в световни университети, международен опит, общуване с хора от целия свят и много други приятни бонусчета.

Искаш да знаеш повече за обучението в Германия? Не се колебай да си запазиш консултация със Study Buddy.

Автор: Марика Василева

 

 

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »

Разликата в обучението между Бизнес и Икономика: Как изборът влияе върху професионалния път?

Подготовката за бъдеща кариера в света на бизнеса и икономиката е пътека, която поставя основите за разнообразни възможности и успех. Но какво точно отличава обучението

Прочетете повече »