Финландското чудо или защо Финландия има най-добрата образователна система в света?

Експерти, учители, министри и много други кадри, работещи в сферата на образованието много често спорят за това къде образованието е най-добре – САЩ, Великобритания, Германия? Всъщност в последните година една малка по население страна твърдо печели адмирации на все повече и повече образователни експерти – Финландия. Наречена “образователно чудо” от Световната Банка, твърдо заемаща топ место в класацията на образователни системи Universitas 21, номер едно система според Организацията за Икономическо Сътрудничество и Развитие (OECD), какво точно се крие зад успеха на финландското образование? Нека да прегледаме някои от основните моменти, които отличават финландската образователна система от всички останали и които я издигат на челни позиции пред всички останали.

  • Преподавателите

Да бъдеш преподавател във Финландия е чест (възрастните си спомнят, че едно време беше така и в България), това е най-уважаваната професия в обществото. Подборът на учителите е много строг, летвата е сложена много високо – всеки преподавател трябва да има магистърска степен и се избират наистина най-добрите кадри, които са и много високо платени. Примерно, University of Helsinki всяка година регистрира много голям наплив от кандидат-студенти за своите програми по педагогика. Затова и преподавателите нямат нужда да минават проверки и атестации, които ги стресират, а са свободни да практикуват професията си и да раздават потенциала си на максимум. Това е един от фундаметалните камъни на доброто образование.

  • Без стандартизирани тестове и домашни

Във финландските училища учениците нямат домашни, защото министерството на образованието е решило, че децата и юношите трябва да имат повече време да се наслаждават на най-прекрасните си години. Затова във Финландия живеят най-щастливите ученици. Те също така не се явяват на стандартизирани тестове тип матура, където трябва да отговарят на multiple choice въпроси, в които можеш да налучкаш отговора без да го знаеш и той да е правилен. Ако има някакви контролни и проверки, то те са с разгърнати отговори, за да можеш да покажеш, че наистина го знаеш, а не просто си гадаеш.

  • Всяко училище или университет е добър

Във Финландия училищата не се разделят на престижни и не толкова. Същото се отнася и към университетите. Идеята на финландската образователна система е да направи всички учебни заведения еднакво добри. Затова родителите, местещи се в друг град никога не задават въпроса “Кое е най-доброто училище в града?”, защото отговора е “Най-доброто училище е това, което е в квартала.”. Затова във Финландия няма частни училища и университети – няма нужда от тях.

  • Сътрудничество, а не конкуренция

Училищата и университетите работят заедно, за да изградят единна образователна система, която възпитава добри членове на обществото. Те не се конкурират, ако едно училище открие нов метод за преподаване, то с удоволствие ще го сподели с останалите, за да могат и те да го приложат и да имат по-високи резултати. Това е коренно различна практика от България, където училищата и университетите влизат в пряка конкуренция едни със други и се губи самият фокус на образование – да образова, а не да покаже кой е най-добрия.

  • Свободен достъп до образованието и безплатно образование

Всеки във Финландия има достъп до образованието, то е безплатно за всички, включително и висшето. Тук идва огромната разлика със САЩ, където висшето образование е много скъпо и достъпно само за малка част от обществото. Във Финландия всеки може да започне да учи това, което му харесва, без да се притеснява, че след това има огромни дългове за изплащане и трябва да си намери задължително много добре платена работа, за ги изплаща.

  • “Учи, за да си намериш добра работа”

Във Финландия учениците и студентите не учат, за да се готвят за тестове, матури, изпити и т.н. Те учат, за да знаят и защото са любопитни. Затова уроците и лекциите не са структирирани еднотипно, а всеки преподавател има свободата да реши каква методология да използва и какъв материал иска да преподава. Родителите не притискат децата си да имат отлични оценки за да не стават чистачи и така се изгражда една атмосфера без стрес, в която всеки сам може да си избере какво да прави.

  • Формалното образование започва на 7

Почти навсякъде по света децата започват да се обучат на възраст около 5 години, когато се водят предучилищна. Във Финландия обаче децата започват да се обучават формално на 7 години, а преди това могат да посещават неформални детски градини, много от които се наричат “горски училища”. В тях много често децата прекарват целия ден навън (въпреки това, че е студено), играейки сред природата – могат да се катерят по дървета, да скачат, да тичат, даже да се въргалят в калта. Всичко това се води учене чрез правене – децата опознават света чрез преживявания и по този начин неформално се подготвят за образованието си много по-рано от 7.

  • Свободата да избираш

На възраст около 16 години учениците могат да изберат какво искат да правят по-нататък – да се обучават за професия или да изберат академична кариера. Ако се обучават за професия, то те се учат в политехнически училища или институти, където могат да се обучават за кариера в строителството, офиси, здравеопазването, туризма и много други сфери. Ако изберат академична кариера, то те се подготвят да влязат в университет. Около 43% от всички ученици избират да се обучават за професия. Във Финландия не всички искат да влязат в университет и това прави висшето образование ценно, докато в България тендецията е всеки да е завършил висше образование, заради което то се обезценява.

Не си мисли, че тези, които не са завършили висше образование нямат добри кариери или пък са зле платени кадри. Напротив, целият свят се възхищава на скандинавските общества, защото те почти нямат разслоение на бедни и богати, а всички живеят еднакво добре. Затова тези кадри се развиват не по-лошо от тези, които са завършили университет.

Убеден ли си вече в това, че финландската образователна система е най-добрата в света? Искаш ли да учиш там? Висшето образование във Финландия е безплатно не само за финландците, но и за всички в Европейския Съюз, от което могат да се възползват и българските студенти. Съвсем скоро ще започне вторият срок за кандидатстване във финландски университети, в който ще можеш да подадеш документи. Study Buddy може да ти помогне да кандидатстваш във Финландия и да избереш най-добрите университети за теб, затова ако се интересуваш повече от тази прекрасна скандинавска страна, не се колебай да се свържеш с нас.

Автор: Марика Василева

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »

Разликата в обучението между Бизнес и Икономика: Как изборът влияе върху професионалния път?

Подготовката за бъдеща кариера в света на бизнеса и икономиката е пътека, която поставя основите за разнообразни възможности и успех. Но какво точно отличава обучението

Прочетете повече »