6 топ технически училища в Европа, в които можеш да учиш безплатно

Това е продължение на статията 6 топ университета в Европа, в които можеш да учиш безплатно, само че този път се фокусираме върху технически университети. Наистина живеем във време, в което всеки може да получи образование, включително и образование от престижни, стари и световно признати университети и не е необходимо да си от заможно семейство или пък да влизаш в огромни дългове. Целта и мисията на Study Buddy е да ти докаже, че можеш да учиш в топ университети без да плащаш никакви или много малки такси и затова този подбор може да ти служи за пример 🙂

Неоспоримо е предимството да имаш диплома от технически университет. Живеем в свят, в който технологиите управляват света – изпращаме първите туристи в космоса, можем да управляваме пералнята си през телефона, разработва се изкуствен интелект, а настолния компютър вече е в дома на всеки. Завършвайки техническа или инженерна специалност, може да си сигурен, че винаги ще можеш да си намериш работа. Затова – да започваме:

Един от основните университети във Виена, много известен в Австрия и познат навън. Има 8 факултета: архитектура, строителство, информатика, машинно и индустриално инженерство, математика, физика, химия. Тук учат около 30 000 студента, от които около 20% са международни. Освен че е образователна институция, това е и център за изследвания, с които можеш да продължиш да се занимаваш след обучението си ако те влече академична кариера. Университетът разполага с многобройни кампуси из цяла Виена, в които студентите могат да използват много допълнителни съоръжения като например библиотека в центъра на Виена на 6 етажа или пък 3D работилница, оборудвана с 3D принтери. Изчакай да чуеш най-хубавото – тук можеш да учиш напълно безплатно, без никакви такси.

  • ITMO University или Санкт-Петербургски Национален Изследователски Университет по Информационни Технологии, Механика и Оптика, Санкт-Петербург, Русия

Това е най-доброто място в Русия за изучаване на информационни технологии и едно от най-добрите в Европа. Руснаците са често срещани висококвалифицирани работници в индустрията на информационните технологии – те, заедно с китайци и индийците са едни от топ талантите, привличани за работа в най-добрите фирми в Силициевата Долина в Сан-Франциско. Съответно те са много добри в тази сфера, а ITMO University предлага топ образование, признато от много западни организации в сфери като компютърни технологии, фотоника, биотехнологии, предприемачество, роботика и изкуствен интелект. Това е едновременно стар, основан през 1900 година и модерен университет, в който можеш да получиш всичко необходимо за пълноценно образование и студентски живот. Кампусите му се намират на централни локации във великолепния Санк-Петербург, а в ITMO можеш да учиш безплатно чрез стипендия, отпускана от Правителството на Руската Федерация, за което Study Buddy може да ти съдейства. Ако имаш отлични успехи в университета или пък някакви други достижения, то е напълно реално да получиш и други стипендии по време на обучението си.

Намиращ се във втория по големина град в Швеция, Chalmers University е топ институция не само в Скандинавия и Европа за изучаване на технически специалности, а в целия свят, университетът постоянно се класира в топ 100 инженерни университети в целия свят в класацията на Times Higher Education. В класацията QS Employability Ranking, която измерва реализацията на завършилите студенти на университетите, той заема 82ро място в света. Може да си сигурен, че този университет е ключът към твоята мечтана кариера. За съжаление все още не са открити бакалавърски програми на английски, но пък магистърските програми на английски са в изобилие в сфери като архитектура и строителство, биотехнологии и химично инженерство, компютърни науки, инженерна физика, математика, инженерство и устойчиво развитие, индустриално инженерство и мениджмънт, индустриален дизайн, технологии и образование. Образованието в този университет е безплатно за всички български студенти.

Тази година техническият университет в Мюнхен празнува своята 150та годишнина. Това е най-добрият технически университет в Германия, и един от най-добрите в Европа и света според много различни класации. Тук са учили 17 притежателя на Нобелова Награда, а днес това е модерен център за наука и изследвания. В този университет можеш да учиш бакалавърски и магистърски както на немски, така и на английски език в сфери като естествени науки, инженерство, медицина, life sciences, социални науки. Студентите в университета са освободени от такси, необходимо е само всеки семестър да плащаш такса на студентския съюз в размер на около €130.

Разположен във втория по големина град в Чехия и често наричан Силициевата Долина на Европа, Бърно, този технически университет е най-големият в Чехия и влиза в топ 25 на най-добрите университета в Европа и Централна Азия. Кампусът на университета се намира точно до Чешки Технологичен Парк, където са офисите на компании като IBM, Red Hat, Vodafone и много други. Тези компании предлагат стажове на студентите на техническия университет в Бърно и по този начин ти получаваш и академични знания и практически, запознаваш се с най-новите трендове в индустрията и навици за работа. 95% от завършващите университета си намират работа в рамките на 6 месеца след завършването, а половината от тях вече са получили предложение за работа още преди дипломирането си. Обучението тук е безплатно за българите в програмите, изучавани на чешки език. Ако не ти се учи чешки, то можеш да се запишеш и в програма на английски език, които са платени, но таксите са много достъпни – около €1000-2000 на година.

Един от най-добрите университети в Дания, влизащ в класации като QS, Shanghai Rating, основан през далечната 1829 година. За една година в техническия университет на Дания се регистрират 47 патента, 124 изобретения, провеждат се около 1400 проекта с фирми от индустрията и се появяват 60 нови компании, разработени в един от трите кампуса на университета. Тук има една бакалавърска програма на английски език – основи на инженерството и около 30 магистърски програми на английски в сфери като архитектура, химия, биомедицина и биотехнологии, компютърни науки, дигитални медии, електронно и звуково инженерство, индустриално инженерство, фармацевтика, фотоника, физика и нанотехнологии, логистика, енергетика, телекомуникации. 96% от студентите в университета са доволни от обучението си. Образованието тук е безплатно за български студенти, а Study Buddy може да ти помогне да кандидатстваш в Дания.

Хареса ли ти този подбор? Може би искаш да научиш повече за някой от университетите или страните, за които се споменава в тази статия? Study Buddy може да ти изготви също така персонализиран списък с университети за кандидатстване спрямо твоите критерии, а кандидат-студентите, ползващи един от пакетите за кандидатстване го получават безплатно. Провери нашите услуги и се свържи със Study Buddy за консултация – първата ти консултация от 20 минути е безплатна, а след това можеш самостоятелно да прецениш дали искаш да ползваш нашите услуги.

Автор: Марика Василева

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »