Практически наръчник на кандидат-студента в Австрия за 2019

Австрия е симпатична китна страна с висок стандарт в Централна Европа, която последните години става все по-популярна за обучение за българските студенти. По последни данни на UNESCO в Австрия се обучават около 1500 български студента, като българската група влиза в топ 10 на най-големите международни групи от студенти.

Безплатно ли е образованието в Австрия?

Висшето образование в Австрия е безплатно за български студенти в държавни университети, плаща се само административна такса на студентски съюз – €19,70 на семестър. Плащайки тази административна такса, ти имаш достъп то студентски съюзи, чрез които имаш редица придобивки. Получаваш студентска карта, с която имаш право да си купиш карта за градски транспорт (трамваи, автобуси, метро) на цена от €75 на семестър – не на месец. Толкова изгодно не можеш да си намериш даже в България. Освен, че можеш да ползваш транспорт на много ниски цени, получаваш и ред други отстъпки – в музеи, държавни влакови линии, студентски кафета и заведения, спортни съоръжения и много други. И не на последно място, чрез тези съюзи можеш да получиш помощ и подкрепа при евентуални проблеми с ученето ти.

В Австрия има и университети по приложни науки, които предлагат по-практически насочено обучение. В тях обучението не е безплатно, но пък таксите са много ниски по сравнение с тези във Великобритания и Холандия – около €250-300 на семестър.

Има ли студентски общежития?

За разлика от Холандия например, в Австрия има студентски общежития. Те не са свързани с университетите и за тях се кандидатства индивидуално, не чрез университета, в който си приет. Има специална организация, която се занимава със студентските общежития и чрез нея е необходимо да си кандидатстваш за стая. Цените са около €300-400, зависи от стаята, защото има двойни и индивидуални стаи. Всяка стая разполага със собствена баня и тоалетна, а кухнята обикновенно е една на етажа и се дели между всички стаи. Но не се стряскай – по този начин всъщност можеш да се социализираш, да се запознаеш със съседите си и да си намериш нови приятели. Общежитията си имат и стаи за събирания – всеки може да я запази и да си направи парти в нея. Разполагат също така и с гараж за колела, фитнес, сауна, специални учебни стаи, а най-хубавото е че не трябва да се занимаваш да почистваш, защото всяка седмица стаята ти се почиства, а общата кухня – всеки ден.

Какво мога да уча в Австрия?

Най-краткия отговор е – всичко. Да, наистина в Австрия можеш да учиш всичко. Повечето програми разбира се, са на немски език, но се намират и на английски, като всяка година се отварят нови на английски език. Например, най-известния университета в страната, University of Vienna, предлага около 20 магистърски програми, преподавани на английски език. Въпрос на време е да започнат да се предлагат и бакалавърски програми на английски език.

Най-популярни сред българските студенти са специалности като архитектура, журналистика, медии и комуникации, икономика, бизнес, информатика, право. Не са за подценяване и арт програмите в Австрия, която е страна с богата култура и съответно е много добра школа за изкуство, музика, театър. Неслучайно University of Music and Performing Arts Vienna наскоро зае първо място в класацията QS World University Rankings By Topic: Performing Arts. Разбира се, конкуренцията в подобен тип училища е много голяма и силна, но не е невъзможно да бъдеш приет. Не за подценяване са и техническите университети в Австрия – TU Wien и TU Graz, които имат също много силни специалности.

Мога ли да уча в Австрия ако не знам немски достатъчно добре?

Немският със сигурност не е лесен за изучаване, но не и невъзможен. Ако ти не си от немска гимназия или паралелка, то това не означава, че не е възможно да бъдеш приет. Имаш възможност да научиш немски до необходимото за учене в университет ниво (B2-C1) на специален курс за половин или един семестър. На тези курсове се обучават хиляди международни студенти, не само българи. Необходимо е обаче нивото ти на немски да е поне А2, за да запишеш подобен курс. Има и такса за него – около €1200 на семестър, но пък след това няма да плащаш абсолютно нищо. Безспорно е предимството в това да говориш немски език – английският език вече не е уникално качество, а необходимост. Немският език е най-силният и търсен език в ЕС, затова може да си сигурен, че само говорейки го, няма да останеш никога без работа.

Мога ли да съчетавам работа и учене в Австрия?

Да, това е напълно възможно. Обучението в австрийските университети не е лесно, но въпреки това, много български студенти успяват да съчетават работа и учене. Тук идва предимството да учиш в голям град и столица като Виена – намирането на работа е по-лесно, отколкото в малък град. Във Виена има и много силно българско общество, което също може да ти удари рамо при намирането на първата ти работа. Минималното заплащане е около €8-9 на час. Няма ограничения за това колко часа можеш да работиш, но ако изкарваш под €400 на месец си освободен от плащането на данъци в Австрия, а ако направиш повече трябва да подаваш декларации и да платиш данъци върху изкаранат сума.

Как мога да кандидатствам в Австрия?

В Австрия, в отличие от Дания, Холандия, Великобритания, се кандидатства когато вече си взел дипломата си от училище или университет. Това обикновено става в летния период, затова крайния срок за кандидатстване е 5ти септември. За повечето програми приемът е по документи, за някои е необходимо да се явиш на допълнителен изпит на място. Когато вече си приет има и процедура по записване в университет, която става на място.

Study Buddy предлага услуга за кандидатстване в Австрия и Германия. В отличие от останалите консултанти, нашата услуга за Австрия включва и помощ и асистенция при записването в университет на място, помощ при кандидатстване за общежитие, помощ при записване на езиков курс по немски, помощ при отваряне на банкова сметка, студентска карта за градски транспорт и всички подобни услуги, които са ти необходими по време на първите ти дни в Австрия. Ако не знаеш достатъчно добре немски и си за първи път в страната, тази подкрепа ще ти облегчи много аклиматизацията в Австрия, а и за успешното завършването на много от тези административни неща е по-лесно да си с някой, който говори немски и дълго време е живял в страната. Затова не се колебай да се довериш на Study Buddy.

Свържи се със Study Buddy за безплатна първоначална консултация.

Автор: Марика Василева

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »