10 причини, поради които може да обичаш Скандинавия или хюга за всички

Някога замислял ли си се, защо целия свят се възхищава на скандинавските страни? Много често страните от този регион са давани като еталон за развитие на всички други общества. Защо това се случва? Скандинавските страни традиционно заемат първите места в света по щастие на жителите си – нека разгледаме първата тройка страни, най-щастливите общества в света според World Happiness Report от 2018 година:

  1. Финландия
  2. Исландия
  3. Дания

Ние сме свикнали да си мислим, че Скандинавия е място, в което хората се самоубиват масово, времето е предимно студено, постоянно е тъмно, а по улиците бродят мечки и лосове. Да, вторите наистина са чести гости по улиците на скандинавските градове (и са много сладки), но всичко останало не е вярно. Проверявайки статистиките за процент самоубийства по страни, можем да видим, че в първата десятка не фигурира нито една скандинавска държава.

Може би много от вас са чели “Малък наръчник по хюга” – книгата, която много нашумя в последните години в целия свят и накара светът да говори за това как всеки има нужда от малко скандинавска хюга в живота си, за да се чуства щастлив. Ако все още не си чел хюга-книгата, то може да затвориш тази статия, за да има с какво да се изненадаш, защото това са десет причини, поради които светът обича Скандинавието и много-много напомня сюжетът на хюга и на още една книга, която е свързана със скандинавската философия – “Сису: финландския начин за постигане на щастие, хармония, жизненост и благополучие“:

  1. Социално равенство и справедливост за всички

Всяка една държава от скандинавския регион е социална, жителите са поставени на централно място в развитието на обществото. Това означава: безплатни образование от детската градина до университета, солидни и стабилни помощи за безработни и куп други социални придобивки, които могат да ползват скандинавците. Шведските студенти са най-щастливите в света – освен че не плащат нищо за образованието си, те се радват и на стипендия от около 400 евро всеки месец без да се налага да работят или да имат висок успех. Студентите пък в Дания (и от това могат да се възползват и българските студенти в Дания) получават месечна стипендия ако учат и работят и по този начин много студенти успяват да се издържат сами, без да натоварват родителите си. След като всичко ти е подсигурено и нямаш нужда да се тревожиш за утрешния ден, то това носи една огромна доза спокойствие в живота си.

2.  Внимание и усет към природата

Скандинавците (в особеност финландците) много обичат да прекарват време сред природата. За целта те даже не трябва да излизат много далеч от града, защото градовете им са тесно преплетени с гори и паркове. Можеш просто да излезеш от вкъщи, да повървиш 5 минути и да стигнеш до гора, в която има много пътечки за ходене. През последните години много нашумя и спортът nordic walking, в който се разхождаш с туристически щеки в гората и е подходящ за хора със всякаква, даже и слаба физическа подготовка.

3.  Равноправие между половете

В скандинавските страни няма женски и мъжски професии. Може да видиш крехки момичета да работят в строителството или поддръжка на сгради и мъже-възпитатели в детската градина. Шведските татковци има право на отпуск по бащинство също, който задължително трябва да се вземе. Така гледането и възпитаването на деца не е само женска работа. В Швеция честа гледка са татковци, които заедно гледат децата си на детската площадка. Там няма стереотипи като “това не е мъжска работа” или “това не е женска работа” – всеки трябва да може всичко.

4.  Фика

Фика е време от деня (обикновено следобяд), в което всеки в Швеция прави почивка от работа и сяда да пие кафе/чай със сандвичи или сладкиши. Разбира се, това се случва във всички страни, не само в Швеция, но фактът, че те имат специална дума за този ритуал те кара да се чустваш особено и специално и да тръпнеш в очакване.

5.  Скандинавски дизайн

Някога замислял ли си се защо IKEA е толкова популярна в целия свят (създателят е швед)? Защото съчетава всичко онова, което олицетворява скандинавският дизайн. Той е минималистичен, ненатрапчив, приятен за окото и в никакъв случай крещяш. Мебелите на IKEA са приятни за окото, защото са с цветовете, форми и материали, които успокояват мозъка и те карат да се отпуснеш и затова обзавеждайки дома си с тях, се чустваме комфортно и уютно.

6.  Скромност

Никога няма да видиш един скандинавец да носи дрехи с огромни лейбъли, да кара много скъпи коли, да ти се хвали с новия си часовник/гривна (не дай си боже ланец), да ходи някъде, за да се показва и прочее. Скандинавците са много улегнали хора, никой не се смята за по-добър от другия и даже най-известните скандинавци се разхождат по улиците и общуват с останалите хора съвсем нормално, без излишен пафос. Тук не е мястото, в което можеш да впечатлиш някой с многото си пари и власт.

7.  Да не влизаш в личното пространство на другите

Наистина манталитета на скандинавците е различен от нашия, но най-позитивното нещо в тяхното поведение е че те уважават личното пространство на хората, с които общуват. Въпроси като “няма ли да завършиш, какво се моткаш”, “няма ли да се жениш”, “няма ли да си намериш друга работа” са абсолютно неуместни в общуването със скандинавци.

8.  Перфектния баланс между работа и личен живот

Това е един от моментите, който седи в основата на това, че обществата в Скандинавия са толкова щастливи. Те са на челни места по перфектния баланс между работа и личен живот. Рядко някой остава и 5 минути след работното си време на работа, а родителите обикновено имат право да напуснат работа към 16:00, за да могат да вземат децата си от детска градина. Доста компании имат 36-часова работна седмица, в която в петък се работи само до обяд, а някои въвеждат и 7-часов работен ден. Скандинавците разполагат с много свободно време, което прекарват в почивка, заедно със семейството си, в хобитата си.

9.  Обществените пространства

Скандинавските градове са много добре проектирани и всеки специалист по урбанизъм може да забележи обилието от обществени пространства. Има изследване, според което такива места карат хората да се чустват по-щастливи, защото се социализират помежду си. Затова Копенхаген е един от най-приятните градове в Европа за живеене – тук има много затворени улици, в които не минават коли, а хората ходят или карат колело, даже се случва да има и събиране на квартала. Освен затворените улици, жителите на Копенхаген се наслаждават и на много градинки, паркове, градски зони на отдих, кътчета за барбекю… Всеки може да отиде там с приятелите си и да прекара хубаво времето си.

10.  Свещи, вълнени чорапи, възглавнички, одеалца, хубава храна, приятна компания…

Така един датчанин би описал перфектната хюга вечер. Да бъдеш с най-близките си хора, да ядете вкусна храна (може и нещо вредно, като сладкиши например, защото животът е един и трябва да му се наслаждаваш), да си говорите на приятни теми, да си запалите свещи, да си обуете вълнени чорапи и просто да се отпуснете… Анти-хюга са: смартфоните, шумните партитата, компютърните игри, коктейлните рокли и всичко ново, лъскаво, скъпи и т.н.

Всеки има нужда от малко хюга в този живот, за да се чуства щастлив. А ти какво най-много би почерпил от тази философия? Study Buddy предлага услуги за кандидатстване в Дания, Швеция и Финландия. Свържи се със Study Buddy.

Автор: Марика Василева

 

 

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »

Разликата в обучението между Бизнес и Икономика: Как изборът влияе върху професионалния път?

Подготовката за бъдеща кариера в света на бизнеса и икономиката е пътека, която поставя основите за разнообразни възможности и успех. Но какво точно отличава обучението

Прочетете повече »