Какви са най-честите грешки, които се допускат при избор на университет в чужбина?

Всички кандидат-студенти искат да са сигурни че са избрали най-доброто и подходящо място за тях, защото всички разбираме колко е важно да ни харесва мястото и специалността, която учим. Понякога обаче се случва, че не винаги можем да подберем най-правилния университет и програма, което води в някои ситуации даже до прекъсване на обучението, и по този начин съответно студентът губи не само финансови средства, които е инвестирал в образованието си, но и ценен времеви ресурс. Това, разбира се, не е фатална грешка, защото това също е ценен житейски опит, но все пак, за да намалим вероятността от такива ситуация, Study Buddy ти помага да прецениш дали си избрал най-добрия университет за теб, идентифицирайки тези често срещани грешки:

  • “Ще избера университет, който е на най-висока позиция в рейтингите”

Напълно разбираемо е защо някой би поискал да учи във възможно най-престижния университет в чужбина, но това не винаги е най-правилното решение. Класациите и рейтингите се менят всяка година и понякога университети губят много позиции в тях. Напълно възможно е даден университет да е много високо в класациите, но за специалността, която си избрал да е не чак толкова престижен. Примерно, много хуманитарни университети предлагат технически специалности, но те не са толкова силни, колкото са подобни специалности в технически университети. Освен това, също е много важно да разбираш колко е достоверна дадена класация – не всички класации представят реална ситуация, някои от титлите, които университети взимат не са нищо повече от обикновен трик, за който плащат на дадена класация.

Как е най-добре да постъпим? 

Най-правилно е да провериш престижа и позициите не само на университета, в който искаш да кандидатстваш, но много по-важно е да видиш къде е той за програмата, в която искаш да кандидатстваш. Провери също така къде работят завършилите студенти от тази програма и колко са доволни те от обучението си. По този начин понякога можеш да избереш университет, който в цялостната класация не е толкова напред, колкото други, но пък за специалността, която си избрал е най-добрият.

  • “Моите родители искат аз да бъда адвокат/инженер/лекар и затова ще кандидатствам за тази специалност”

Обяснимо е също защо един студент би искал да тръгне по стъпките на родителите си или да го послуша за избора на бъдещата си професия. В доста ситуации това наистина е най-добрият избор, който можеш да направиш за себе си, защото ще получиш подкрепа от тях в реализацията си, но понякога родителските тела имат склонноста да бутат децата си към собствените нереализирани амбиции. Получава се така, че примерно студентът е искал да бъде писател или художник, а родителите са му отрязали крилете и са го накарали да учи право.

Как е най-добре да постъпим?

Вслушай се в съветите на родителите си, но мисли и най-вече за себе си. Какви са твоите таланти? С какво искаш да се занимаваш цял живот? Прекрасно е да направиш родителите си щастливи от избора и реализацията си, но също така е важно да бъдеш щастлив от това, което правиш, а не да мразиш професията си. Понякога родителите също могат да се окажат прави – ако ти искаш да учиш в арт специалност, а те не те подкрепят, то може би защото реализацията от подобни специалности изисква много труд, упорство, постоянство, дисциплина, много “ходене по мъките”, които те се опитват да ти спестят.

  • “На Х много му харесва в този университет в страната Y, затова и аз ще кандидатствам там”

В последните години образованието в чужбина много нашумя и всеки има поне по един приятел или познат, който учи някъде навън. Всички те се връщат по време на ваканциите си в България, срещате се и те ти разказват в захлас за студентския си живот в дадена страна. Край. Ти си убеден, че това е твоето място и искаш да отидеш там. Дали това е правилно обаче? Имай предвид, че твоят приятел си е той, а ти си си ти, и това, че на него много му е харесало, не значи, че ще ти пасне на теб. Добре е да си осведомен за различните опции, които предлага обучението навън и това, че можеш да разбереш информация от първа ръка е много полезно за теб, но правейки същия избор като приятеля си не винаги е най-доброто решение.

Как е най-добре да постъпим?

При избора на страна за обучение имай предвид езиците, които говориш, комуникационните си умения, дали животът в дадена страна ти пасва, твоите умения за адаптация. Ако обмислиш всички тези критерии, то не винаги ще стигнеш до същия избор като приятелите си.

  • “Където и да е чужбина, винаги ще е по-добре отколкото обучение в България”

Това е много разпространена заблуда, която витае сред българските кандидат-студенти. В България остават само неамбициозни студенти и неудачници, неуспяли да учат в чужбина или такива, които не могат да си го позволят. Българското образование не става за нищо и с него няма да можеш да си намериш добра работа. Българските университети са пред разпад и обучението в тях не става за нищо.

Това твърдение правилно ли е?

Стига с този негативизъм. Образованието в България наистина не е толкова зле, колкото се описва. Нашите университети дават фундаментални знания по много дисциплини. Не винаги обучение в чужбина е най-правилния избор за всички. Ако ти искаш да учиш медицина или право, то такива специалности много трудно се учат в чужбина. Приемат се единици, след което самото учене е много трудно. Искаш да учиш медицина в UK? Британските ВУЗове не приемат международни студенти в програмите си по медицина. Мечтаеш да учиш право в Холандия и да станеш адвокат? В Холандия можеш да учиш право само на холандски, приемът е много сложен, а на английски можеш да учиш само международно право, след което няма да си адвокат, а обикновен юрист.

Как е най-добре да постъпим?

Наистина за някои специалности е най-добре да останеш в България, отколкото да ходиш в чужбина. Специалности като медицина, строителство, право наистина е най-добре да се учат в страната, в която планираш да живееш. Приемът в тези специалности е почти невъзможен за чуждестранни студенти, защото те се учат на местен език, освен това се учат законите и спецификите на дадена страна, които ще ти дават правото да практикуваш тази професия само в тази страна. Затова понякога наистина най-доброто решение, което можеш да направиш за себе е да останеш да учиш в България, но винаги можеш да направиш една магистратура, специализация или семестър по обмен в чужбина.

Study Buddy е не само консултант, който може да ти подаде документ или да те обучи как сам да си ги подготвиш (в едно от своите ексклузивни събития за самостоятелно кандидатстване), но и много добре разбира всичките емоции и терзания, през които преминава един студент. Затова Study Buddy не само е консултант, но и може да ти бъде най-добрия приятел при подготовката ти за обучение навън.

Искаш подкрепа още сега? Свържи се със Study Buddy.

Автор: Марика Василева

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »