Защо да избера да уча в чужбина? януари 9, 2019 – Posted in: Блог, Кариера, Новини, Образование в Австрия, Образование в Швеция

Всички около теб само и правят, че говорят за университети и кандидатстване в чужбина, а ти се чудиш защо и каква е тази еуфория? Брат ти, сестра ти, братовчедка ти, съучениците ти, приятелите ти, даже кучето на съседката – всички те имат намерения да кандидатстват за обучение в чужбина, а ти имаш чуството, че си пропуснал в момента, когато то стана така популярно. Наистина, днешните кандидат-студенти имат много повече опции от кандидатите преди 10, че даже и 5 години. Можеш да избираш между образование в САЩ, Канада, Русия, Великобритания, Франция, Испания, Холандия, Скандинавия, Германия, Австрия, Чехия, Италия… Понякога главата ти се завива от всичкия този избор и именно тук идва ролята на образователния консултант, чиято цел и задача е да ти помогне да избереш правилната образователна дестинация и университет за теб спрямо твоите успехи, умения, говорими езици и още куп други условности, които ти помагат да направиш избор.

В тази статия Study Buddy ще се опита да ти обясни най-разпространените причини, поради които кандидат-студентите избират да учат извън България:

  • Качество на образованието 

Образованието в България не е за подценяване и Study Buddy в никакъв случай не иска да каже, че то не заслужава и всички трябва да забравят за него. Напротив, българските университет предлага нелоша подготовка, особенно силни са техническите и точните науки, което си е останало традиция още от времето, когато България е била социалистическа държава.

Но в момента имаш достъп до много престижни университети, които са на челни позиции в световните класации като Times Higher Education и QS World University Ranking. Например, Karolinska University в Швеция седи на 40то място в света, а за сферата си, в която обучава студенти (здравеопазване) е на 14то място в света! University of Vienna пък е най-старият университет в немскоговорящия свят, основан е по подобие на известната Сорбона в Париж и е на 30то място в света в категорията изкуство и хуманитарни науки.

Ти имаш възможност да учиш в тези два университета (и не само) абсолютно безплатно. Кое ще избереш – да учиш там или в България?

  • Международен опит

Всъщност това, което най-много блазни всички, които избират да учат навън е пътуването и живеенето в друга страна. Този опит наистина те изгражда като човек, започваш да се учиш да решаваш проблемите си самостоятелно, да контактуваш и да се разбираш с хора, които не са от твоята националност, религия, менталност. Да се блъскаш с непознати хора в метрото на огромен мегаполис, да се опитваш да се разбереш със съквартирантите си относно това кога е редно и не е редно да се вдига шум, да се опитваш да намериш необходим продукт или подправка в супермаркета – изглеждат тривиални и обикновени битови проблеми, но всъщност всеки един от тях ти изгражда характера. В университета се учиш как да говориш пред група непознати от теб хора, да работиш със студенти от други страни, които имат различни разбирания за това кое е добре свършена работа, и в същото време да си намериш приятели – всичко това е придобит опит и ти вече си една стъпка напред пред всички, останали да учат в България.

  • Неограничени кариерни възможности

Това, че си бил толкова смел, че да отидеш да учиш в чужбина говори на работодателите много за това, че си готов да излезеш от зоната си на комфорт, че можеш да работиш в различна видове обстановка и с различен тип хора. Това също ти дава нещо по-интересно, за което можеш да споменеш и да говориш за него на всяко едно интервю за работа.

Много често самите чужди университети ти дават много кариерни възможности, които можеш да хванеш. Например, Chalmers University се намира в Гьотеборг, втория най-голям град в Швеция и хъб за автомобилната и технологичната индустрии на Скандинавския полуостров. Тук се намират компании като Volvo, Ericsson, Astra Zeneca и много други, градът е много развит от към бизнес и предприемачество. Много от международните студентите в университетите в Гьотеборг получават предложения за работа още в студентските си години и без да говорят шведски.

Това са най-разпространените причини, а Study Buddy може да сподели няколко лични причини за това, защо избра да учи в Швеция. Аз, Марика Василева, бях на 27 години, когато заминах да уча магистърската си степен в Швеция (вече имах изкаран бакалавър в Холандия) и срещнах доста неразбирателство от типа „защо ти е“, „нали вече учи, не ти ли беше достатъчно“, „това е ненужно и доникъде няма да доведе“, „нали имаш бакалавър, за какво ти е магистър“, „опитът е по-ценен“ и всичко в този род. Все пак реших да замина, макар и отново това да преобръщаше света ми на 360 градуса, защото:

  • Нещо в мен говореше, че не съм завършена като личност, ако не го направя. Бях си намерила програма, която наистина ми харесваше и вълнуваше (преприемачество) и град, който впоследствие страшно много харесах и обикнах (Упсала).
  • Винаги бях мечтала да живея в Швеция, страшно много харесвам тази страна и така сбъднах детската си мечта да отида в страната на Пипи, Емил от Льонеберя, Карлсон и други персонажи на Астрид Линдгрен.
  • Реших да последвам вътрешните си амбиции, да си поприключенствам още малко докато още не е късно, да се запозная с нови хора, да видя и да науча нови неща, които са ми от полза, което наистина се случи. За една година видях и научих страшно много и абсолютно не съжалявам за решението си да уча в най-добрия университет в Скандинавието!

Ти също можеш да учиш в световни университети, и то абсолютно безплатно и образованието ти няма да излезе повече, отколкото би платил в България. Възползвай се от тази възможност и получи консултация за твоето безплатно образование в чужбина още сега.

Автор: Марика Василева

 

« Уебинар „Кандидатствай САМ за бакалавър и магистър в Холандия“
Уебинар „Кандидатствай САМ за бакалавър и магистър в Швеция“! »