Образование в Холандия

Холандия се превърна в много популярен избор за висше образование сред българските студенти в последните няколко години, и за това има много причини. В Холандия има 13 класически университета, и всичките те влизат в световните класации за най-добри университети и 40 университета по приложни науки, които предлагат професионално насочено образование. Холандското образование наистина е на световно ниво, а българските студенти плащат много по-ниски и субсидирани от холандското правителство такси от тези във Великобритания и САЩ.

Обучението в бакалавърските програми трае 3-4 години, а в магистърските – 1- 2 години.

Колко струва обучението в Холандия?

Таксата за учебната 2019/2020 година е €1041 за всички първокурсници и €2083 за всички останали. Всички български кандидат-студенти могат да се възползват от студентски заем, който покрива цялата такса за обучение, има много ниска лихва (под 1%) и може да се изплаща в рамките на 15 години след завършването.

Стипендии за работещи студенти

Всички български студенти могат да се възползват и от стипендията на правителството на Холандия за работещи студенти. Това е месечна помощ, която се равнява на €396,39 и за нея могат да кандидатстват студенти, работещи минимум 56 часа на месец (14 часа на седмица или 2 работни дни). Минималното заплащане в Холандия е около €8-9 на час. Съчетавайки заплатата си и стипендията, много български студенти успяват да се издържат самостоятелно, без помощ от родителите си. Това е една от основните причини, поради които много български кандидат-студенти избират да учат в Холандия.

Още причини да учиш в Холандия:

  • Иновативни методи на преподаване. Методите на преподаване в Холандия са коренно различни от българските университети. Много от преподавателите работят в сферата, в която преподават и не са само академици в професията. Те могат да те научат на много неща от личния си опит, който няма как да прочетеш в нито един учебник. Освен това много се набляга на дискусии по време на лекции, където всеки може да участва със своето мнение. В Холандия не се преподава по модела “преподавателят показва, а ние преписваме”, а студентите са стимулирани да мислят самостоятелно и да излизат с креативни решения. Много често българските студенти се затрудняват с разбирането на някои задания, но това е поради факта, че са учили в училище с коренно различна система. Развиването на собствена методология и начин на разрешаване на заданието е част от процеса на обучение в Холандия.
  • Качествено образование и световно признати университети. Качеството на висшето образование в Холандия постоянно се контролира от NVAO – Холандско-Фламандската Акредитационна Организация, както и същата се грижи за това дипломите в Холандия да бъдат признати в целия свят. Прочети статия от блога ни на тази тема.
  • Огромно количество програми на английски език. В Холандия има около 2100 бакалавърски, магистърски и аспирантски програми на английски език. 95% от населението на Холандия говори английски език и затова тази среда е много достъпна за българските студенти.
  • Холандия е една от най-безопасните страни в света, а холандците всяка година влизат в десятката на най-щастливите нации в света. Стандартът на живот е много висок, инфраструктурата и транспортът са много добре уредени в страната, безработицата е ниска – около 3.5%, а работещите в страната могат да се възползват от редица социални придобивки.
  • Отлични кариерни възможности. С диплома от Холандия можеш да работиш навсякъде по света, а и в самата Холандия работните места за завършили професионалисти са много. Това е 18тата най-голяма икономика в света, майка на такива мултинационални компании като Philips, Heineken, KLM, Shell, ING, Uniliever и много други. Една от причините за интернационализацията на холандското образование всъщност е постоянната нужда от свеж приток на талантливи кадри.
  • Огромна общност от международни студенти, наброяваща 120 000 студента от 170 страни.

Откъде идват студентите в Холандия?

Германия
Китай
Италия
Белгия
Великобритания
Гърция
България
Испания
Франция
Други

Статистика: nuffic.nl

Кои са най-известните университети в Холандия?

Университети Vs. Университети по приложни науки

Кое от двете е по-добро?

Университетите са класическите университети, които имат академическа насоченост. Университетите по приложни науки са институции за професионално образование, могат да се сравнят с американските колежи или политехнически университети. Много се спори за това кой от двата типа учебни заведения е по-добър, но по този въпрос няма категоричен отговор.

За някои програми е по-добре да бъдат изучавани в университети, а други – в университети по приложни науки. Дипломата от университет по приложни науки не е равнопоставена на тази от университет. С диплома от университет по приложни науки ще ти се наложи да караш една подготвителна година преди магистърската ти степен. В световен мащаб класическите университети са по-известни и престижни заради класациите, в които присъстват, отколкото университетите по приложни науки.

Това, че в университетите се учи само теория, а в тези по приложни науки има само практика не е така. В университетите също има практически задания и възможности за стажове, колаборации с компании от индустрията. В университетите по приложни науки също се чете теория, но в много по-малък обем от университетите.

Важно е да си сигурен в това, че си избрал най-добрата програма за себе си, независимо в кой от двата типа университета. Study Buddy е независим консултант и не работи за нито един университет и затова ние работим в интерес на студента, а не на университета, на който трябва да докараме определени бройки студенти. Затова можеш да се довериш на това, че нашето мнение не е повлияно от партньорството ни с нито един университет и да получиш наистина професионална консултация.

Практическа информация

Начини на кандидатстване

В Холандия се кандидатства по документи. В някои случаи ще получиш допълнително задание или интервю по скайп, но в в много малка част от програмите. Консултирай се със Study Buddy за това какви са изискванията за твоята избрана програма. Научи повече за услугите за кандидатстване в Холандия на Study Buddy.

Крайни срокове за кандидатстване

Крайните срокове се различават за всеки университет и програма, затова най-добре се консултирай със Study Buddy.

Здравно осигуряване в Холандия

В Холандия важи Европейската Здравна Осигурителна Карта. Като български студент в страна-членка на ЕС имаш възможност да се възползваш от безплатно здравно осигуряване. Използвайки услугите на Study Buddy, ще получиш повече информация за това.

Валута

В Холандия валутата е евро. Обменният курс на еврото е 0.51 EUR=1 BGN.

Какви са разходите за живот в Холандия?

Примерните разходи за живот в Холандия са:

Наем за студентска стая €300-500
Хранене в нескъп ресторант €15
Хляб в супермаркет €1.2
Мляко 1л в супермаркет €0.93
Пакет яйца 12 бр в супермаркет €2.5
Билет за градски транспорт €3

 

Документи за пътуване:

До Холандия е възможно да пътуваш само с българска лична карта. Необходимо е да се регистрираш в местната община в града, в който живееш, за което Study Buddy ще ти даде повече информация и ще ти помогне на място.

Не си намерил отговор на въпроса си? Свържи се със Study Buddy.

Защо да избера да уча в Холандия?

Получи качествено световно образование в Русия!

Учи ти се на екстраординарно и ново място, пълно с потенциал за развитие в много сфери? Защо не избереш Русия – световен лидер в редица индустрии. Какво знаеш за обучението в Русия? Няколко мита за висшето образование в Русия или какво мислиш, че знаеш: Мит #1 – Да учиш и да живееш в Русия е скъпо Всички сме чували, че Москва е един от най-скъпите градове в света, обаче това не е точно така ако…

5 частни университета, в които няма да се разориш ако учиш

Мисията на Study Buddy е да намери обучение в чужбина за всеки джоб, затова частните университети по презумпция не са висши учебни заведения, които бихме препоръчали на всеки… Но от всяко правило си има изключения и затова събрахме в една статия частни университети, които всеки може да си позволи и в същото време да се възползва от предимствата да учиш в частно уни. Прочети и статията ни от преди няколко седмици „Защо да избереш да…

Кои са най-срещаните заблуди при кандидатстване в чужбина?

Да си избереш точната специалност за теб не е никак лесно, но това е изключително важна стъпка, защото в противен случай изборът на грешна специалност, която не ти подхожда и не ти харесва в крайна сметка води до това, че не си удовлетворен от живота си в бъдеще. Събрахме някои от най-често срещаните и противоречиви твърдения при избор на специалност и се надяваме, че с тази статия оборваме някои от митовете, които се разпространяват при…