Образование в Холандия

Холандия се превърна в много популярен избор за висше образование сред българските студенти в последните няколко години, и за това има много причини. В Холандия има 13 класически университета, и всичките те влизат в световните класации за най-добри университети и 40 университета по приложни науки, които предлагат професионално насочено образование. Холандското образование наистина е на световно ниво, а българските студенти плащат много по-ниски и субсидирани от холандското правителство такси от тези във Великобритания и САЩ.

Обучението в бакалавърските програми трае 3-4 години, а в магистърските – 1- 2 години.

Колко струва обучението в Холандия?

Таксата за учебната 2019/2020 година е €1041 за всички първокурсници и €2083 за всички останали. Всички български кандидат-студенти могат да се възползват от студентски заем, който покрива цялата такса за обучение, има много ниска лихва (под 1%) и може да се изплаща в рамките на 15 години след завършването.

Стипендии за работещи студенти

Всички български студенти могат да се възползват и от стипендията на правителството на Холандия за работещи студенти. Това е месечна помощ, която се равнява на €396,39 и за нея могат да кандидатстват студенти, работещи минимум 56 часа на месец (14 часа на седмица или 2 работни дни). Минималното заплащане в Холандия е около €8-9 на час. Съчетавайки заплатата си и стипендията, много български студенти успяват да се издържат самостоятелно, без помощ от родителите си. Това е една от основните причини, поради които много български кандидат-студенти избират да учат в Холандия.

Още причини да учиш в Холандия:

  • Иновативни методи на преподаване. Методите на преподаване в Холандия са коренно различни от българските университети. Много от преподавателите работят в сферата, в която преподават и не са само академици в професията. Те могат да те научат на много неща от личния си опит, който няма как да прочетеш в нито един учебник. Освен това много се набляга на дискусии по време на лекции, където всеки може да участва със своето мнение. В Холандия не се преподава по модела “преподавателят показва, а ние преписваме”, а студентите са стимулирани да мислят самостоятелно и да излизат с креативни решения. Много често българските студенти се затрудняват с разбирането на някои задания, но това е поради факта, че са учили в училище с коренно различна система. Развиването на собствена методология и начин на разрешаване на заданието е част от процеса на обучение в Холандия.
  • Качествено образование и световно признати университети. Качеството на висшето образование в Холандия постоянно се контролира от NVAO – Холандско-Фламандската Акредитационна Организация, както и същата се грижи за това дипломите в Холандия да бъдат признати в целия свят. Прочети статия от блога ни на тази тема.
  • Огромно количество програми на английски език. В Холандия има около 2100 бакалавърски, магистърски и аспирантски програми на английски език. 95% от населението на Холандия говори английски език и затова тази среда е много достъпна за българските студенти.
  • Холандия е една от най-безопасните страни в света, а холандците всяка година влизат в десятката на най-щастливите нации в света. Стандартът на живот е много висок, инфраструктурата и транспортът са много добре уредени в страната, безработицата е ниска – около 3.5%, а работещите в страната могат да се възползват от редица социални придобивки.
  • Отлични кариерни възможности. С диплома от Холандия можеш да работиш навсякъде по света, а и в самата Холандия работните места за завършили професионалисти са много. Това е 18тата най-голяма икономика в света, майка на такива мултинационални компании като Philips, Heineken, KLM, Shell, ING, Uniliever и много други. Една от причините за интернационализацията на холандското образование всъщност е постоянната нужда от свеж приток на талантливи кадри.
  • Огромна общност от международни студенти, наброяваща 120 000 студента от 170 страни.

Откъде идват студентите в Холандия?

Германия
Китай
Италия
Белгия
Великобритания
Гърция
България
Испания
Франция
Други

Статистика: nuffic.nl

Кои са най-известните университети в Холандия?

Университети Vs. Университети по приложни науки

Кое от двете е по-добро?

Университетите са класическите университети, които имат академическа насоченост. Университетите по приложни науки са институции за професионално образование, могат да се сравнят с американските колежи или политехнически университети. Много се спори за това кой от двата типа учебни заведения е по-добър, но по този въпрос няма категоричен отговор.

За някои програми е по-добре да бъдат изучавани в университети, а други – в университети по приложни науки. Дипломата от университет по приложни науки не е равнопоставена на тази от университет. С диплома от университет по приложни науки ще ти се наложи да караш една подготвителна година преди магистърската ти степен. В световен мащаб класическите университети са по-известни и престижни заради класациите, в които присъстват, отколкото университетите по приложни науки.

Това, че в университетите се учи само теория, а в тези по приложни науки има само практика не е така. В университетите също има практически задания и възможности за стажове, колаборации с компании от индустрията. В университетите по приложни науки също се чете теория, но в много по-малък обем от университетите.

Важно е да си сигурен в това, че си избрал най-добрата програма за себе си, независимо в кой от двата типа университета. Study Buddy е независим консултант и не работи за нито един университет и затова ние работим в интерес на студента, а не на университета, на който трябва да докараме определени бройки студенти. Затова можеш да се довериш на това, че нашето мнение не е повлияно от партньорството ни с нито един университет и да получиш наистина професионална консултация.

Практическа информация

Начини на кандидатстване

В Холандия се кандидатства по документи. В някои случаи ще получиш допълнително задание или интервю по скайп, но в в много малка част от програмите. Консултирай се със Study Buddy за това какви са изискванията за твоята избрана програма. Научи повече за услугите за кандидатстване в Холандия на Study Buddy.

Крайни срокове за кандидатстване

Крайните срокове се различават за всеки университет и програма, затова най-добре се консултирай със Study Buddy.

Здравно осигуряване в Холандия

В Холандия важи Европейската Здравна Осигурителна Карта. Като български студент в страна-членка на ЕС имаш възможност да се възползваш от безплатно здравно осигуряване. Използвайки услугите на Study Buddy, ще получиш повече информация за това.

Валута

В Холандия валутата е евро. Обменният курс на еврото е 0.51 EUR=1 BGN.

Какви са разходите за живот в Холандия?

Примерните разходи за живот в Холандия са:

Наем за студентска стая €300-500
Хранене в нескъп ресторант €15
Хляб в супермаркет €1.2
Мляко 1л в супермаркет €0.93
Пакет яйца 12 бр в супермаркет €2.5
Билет за градски транспорт €3

 

Документи за пътуване:

До Холандия е възможно да пътуваш само с българска лична карта. Необходимо е да се регистрираш в местната община в града, в който живееш, за което Study Buddy ще ти даде повече информация и ще ти помогне на място.

Не си намерил отговор на въпроса си? Свържи се със Study Buddy.

Защо да избера да уча в Холандия?

Компютърни науки или софтуерно инженерство – кое да избера?

С напредването на развитието на технологиите и нуждата от необходими специалисти, които да ги обслужват се увеличава и количеството и разнообразието от университетски програми, които обучават кадри за тази цел. Много млади хора имат желание да се реализират в сферата на технологиите, но се затрудняват да се насочат към конкретна специалност поради факта, че не разбират какви са разликите между различните специализации. Възрастните пък от своя страна имат навика да категоризират всички специалности в сферата…

Какво е да работиш и учиш в топ университет във Великобритания?

Този път в рубриката ни, в която ви запознаваме с успешни български студенти в чужбина споделяме с вас историята на Борислава Борованска, която е в момента работи за Imperial College London като business developer,  университет от групата G5, в която влизат и Cambridge и Oxford. Борислава е пристигнала първоначално във Великобритания като студент по бакалавър и от тогава живее там постоянно и може да ти разкаже много от нейния личен опит за преживяванията и впечатленията…

Защо да учим в топ университети?

Твоите съученици, приятелите ти, и ти сте луднали и само и говорите за това кой университет е „топ“, а кой не е… Отмина ерата, в която просто да учиш в чужбина се смята за престижно и перспективно, а амбициозните и мотивирани кандидат-студенти искат да отидат не просто в чужбина, а да учат в най-добрите университети, които влизат в класациите за най-добри университети. Такива класации са например QS World University Rankings, Times Higher Education, Shanghai Ranking…