Образование в Холандия

Холандия се превърна в много популярен избор за висше образование сред българските студенти в последните няколко години, и за това има много причини. В Холандия има 13 класически университета, и всичките те влизат в световните класации за най-добри университети и 40 университета по приложни науки, които предлагат професионално насочено образование. Холандското образование наистина е на световно ниво, а българските студенти плащат много по-ниски и субсидирани от холандското правителство такси от тези във Великобритания и САЩ.

Обучението в бакалавърските програми трае 3-4 години, а в магистърските – 1- 2 години.

Колко струва обучението в Холандия?

Таксата за учебната 2019/2020 година е €1041 за всички първокурсници и €2083 за всички останали. Всички български кандидат-студенти могат да се възползват от студентски заем, който покрива цялата такса за обучение, има много ниска лихва (под 1%) и може да се изплаща в рамките на 15 години след завършването.

Стипендии за работещи студенти

Всички български студенти могат да се възползват и от стипендията на правителството на Холандия за работещи студенти. Това е месечна помощ, която се равнява на €396,39 и за нея могат да кандидатстват студенти, работещи минимум 56 часа на месец (14 часа на седмица или 2 работни дни). Минималното заплащане в Холандия е около €8-9 на час. Съчетавайки заплатата си и стипендията, много български студенти успяват да се издържат самостоятелно, без помощ от родителите си. Това е една от основните причини, поради които много български кандидат-студенти избират да учат в Холандия.

Защо да изберем да учим в Холандия?

adrien-olichon-781052-unsplash
sabina-fratila-1139432-unsplash
Начини на кандидатстване

В Холандия се кандидатства по документи. В някои случаи ще получиш допълнително задание или интервю по скайп, но в в много малка част от програмите. Консултирай се със Study Buddy за това какви са изискванията за твоята избрана програма. Научи повече за услугите за кандидатстване в Холандия на Study Buddy.

Крайни срокове за кандидатстване

Крайните срокове се различават за всеки университет и програма, затова най-добре се консултирай със Study Buddy.

Здравно осигуряване в Холандия

В Холандия важи Европейската Здравна Осигурителна Карта. Като български студент в страна-членка на ЕС имаш възможност да се възползваш от безплатно здравно осигуряване. Използвайки услугите на Study Buddy, ще получиш повече информация за това.

Валута

В Холандия валутата е евро. Обменният курс на еврото е 0.51 EUR=1 BGN.

Примерните разходи за живот в Холандия са:

Наем за студентска стая€300-500
Хранене в нескъп ресторант€15
Хляб в супермаркет€1.2
Мляко 1л в супермаркет€0.93
Пакет яйца 12 бр в супермаркет€2.5
Билет за градски транспорт€3

 

До Холандия е възможно да пътуваш само с българска лична карта. Необходимо е да се регистрираш в местната община в града, в който живееш, за което Study Buddy ще ти даде повече информация и ще ти помогне на място.

Не си намерил отговор на въпроса си? Свържи се със Study Buddy.

Кое от двете е по-добро?

Университетите са класическите университети, които имат академическа насоченост. Университетите по приложни науки са институции за професионално образование, могат да се сравнят с американските колежи или политехнически университети. Много се спори за това кой от двата типа учебни заведения е по-добър, но по този въпрос няма категоричен отговор.

За някои програми е по-добре да бъдат изучавани в университети, а други – в университети по приложни науки. Дипломата от университет по приложни науки не е равнопоставена на тази от университет. С диплома от университет по приложни науки ще ти се наложи да караш една подготвителна година преди магистърската ти степен. В световен мащаб класическите университети са по-известни и престижни заради класациите, в които присъстват, отколкото университетите по приложни науки.

Това, че в университетите се учи само теория, а в тези по приложни науки има само практика не е така. В университетите също има практически задания и възможности за стажове, колаборации с компании от индустрията. В университетите по приложни науки също се чете теория, но в много по-малък обем от университетите.

Важно е да си сигурен в това, че си избрал най-добрата програма за себе си, независимо в кой от двата типа университета. Study Buddy е независим консултант и не работи за нито един университет и затова ние работим в интерес на студента, а не на университета, на който трябва да докараме определени бройки студенти. Затова можеш да се довериш на това, че нашето мнение не е повлияно от партньорството ни с нито един университет и да получиш наистина професионална консултация.

Висше образование в Белгия – защо не?

Белгия е страна, която се намира между Холандия, Франция и Германия и много често остава в тяхната сянка когато става дума за висше образование. Това