Често Задавани ВъпросиВсе още имаш въпроси? Провери ги тук :)

Често Задавани Въпроси

Често задавани въпроси:

Австрия

 • Безплатно ли е обучението в Австрия?

Обучението в Австрия в държавните университети е безплатно за българи. Плаща се само административна такса от €19.70 на семестър. Някои университети по приложни науки имат такси за обучение, които не са високи – €200-300 на семестър. В частните университети обучението е платено.

 • Защо да избера да уча в Австрия?

Защото австрийските университети са модерни и световнопризнати институции за висше образование, а обучението по дисциплини като архитектура, музика, изкуство, и не само, е едно от най-добрите света. Университети като University of Vienna, Medical University of Graz, Vienna University of Technology и други, влизат в световните класации за най-добри университети. Освен това, учейки в Австрия ти можеш да се възползваш от връзките на твоя университет и да отидеш на обмен в друга точка на света.

 • Мога ли да уча в Австрия без да знам немски?

Ако не знаеш немски, то имаш възможност да го научиш на подготвителен курс в Австрия за една година. Така правят много студенти и успяват в рамките на една година да достигнат достатъчно добро ниво за обучение в университет. След курса се държи изпит за вземане на ниво, необходимо е да достигнеш B2, а в някои програми и С1 за успешно обучение в университет.

 • Колко струва курсът за изучаване на немски език?

Курсът струва около €1200 на семестър. На някои студенти им е необходим само 1 семестър за набиране на нужното ниво, а на някои два. След като завършиш курса, минеш изпита за взимане на ниво и вече си студент в университет няма да плащаш нищо.

 • Каква е разликата между университети и университети по приложни науки?

Просто обяснено, в университетите се набляга повече на теория по време на обучението, а в университетите по приложни науки – повече на практика. Това обаче не значи, че в университетите няма практически занимания и стажове, а в тези по приложни науки няма теория. Някои специалности е по-добре да се изучават в университети, а други в университети по приложни науки. Консултирай се със Study Buddy, за да разбереш кой е най-добрия избор за теб.

 • Международни признати ли са дипломите от австрийски университети?

Да, дипломите от австрийските университети са признати и ценени в целия свят.

 • Какви са месечните разходи за живот в Австрия?

Студентските стаи и общежития са обикновено по €300-500, а за храна и джобни са ти необходими около €200-300.

 • Мога ли да си намеря студентска работа в Австрия?

Да, можеш да си намериш студентска работа в Австрия. Ако искаш да учиш във Виена, то Study Buddy може да ти съдейства за намирането на първата ти студентска работа.

 • Какво е заплащането на час в Австрия?

В Австрия няма минимална заплата, а средното заплащане на час е около €12 на час.

 • Мога ли да съчетавам работа и учене в Австрия?

Да, можеш да съчетаваш работа и учене. Много международни студенти, включително и български успяват и да работят, и да учат.

 • Мога ли да остана след завършването си в Австрия?

Да, можеш да останеш да работиш след завършването си в Австрия без проблем.

 • Каква ще е моята професионална реализация след завършването ми в Австрия?

Университетите в Австрия имат много високо ниво на подготовка на своите студенти и затова ще имаш отлични възможности за бъдещата си кариера. Освен това, говоренето на немски език отваря много врати – можеш да останеш в Австрия, да отидеш в Германия или да се върнеш в България, където кадрите, говорещи немски са много търсени от много мултинационални компании и може да си сигурен, че винаги ще има работа за теб.

 • Има ли други българи, които учат в Австрия?

По официални данни на UNESCO, в Австрия има около 1500 български студента.

 • Какъв е студентският живот в Австрия?

Като студент в Австрия със сигурност няма да скучаеш, защото студентския живот в Австрия е много наситен. Ако живееш във Виена, то можеш да се радваш на бурен нощен живот, има много студентски партита, сбирки и други забавления, а българската група от студенти е една от най-многобройните.

 • Какви други международни студенти има?

Австрия е популярен избор за международни студенти и тук можеш да срещнеш много различни националности. Най-много студенти има от Германия, Италия, Босна, Турция, Унгария, Сърбия, България, Русия, Иран и Румъния.

 • Предлагат ли се стипендии за студенти от България?

Не, в австрийските университети много рядко има стипендии за български студенти, тъй като те са студенти от Европейския Съюз и за тях образованието е безплатно. Стипендии можеш да си намериш в неправителствени организации, частни компании и други независими от университетите институции.

 • Има ли студентски общежития в Австрия?

Да, в Австрия има студентски общежития, но те не са вързани към определен университет, а в тях могат да живеят студенти от различни университети.

 • Как мога да си намеря стая в общежитие?

Избирайки да кандидатстваш през Study Buddy, ще получиш пълна подкрепа за това.

 • Имам ли право на здравно осигуряване като студент в Австрия?

България осигурява здравно всички студенти до 26-годишна възраст, даже тези, които учат в чужбина. Ако кандидатстваш с помощта на Study Buddy, ще получиш повече информация за това.

 • Като студент в Австрия, мога ли да ползвам отстъпки за градски транспорт?

Да, като студент в Австрия можеш да ползваш отстъпка за градски транспорт, студентската карта за градски транспорт за семестър е €75.

 • Какви други отстъпки мога да ползвам?

Може да ползваш много отстъпки за музеи, галерии, други забавления – някои от тях даже са безплатни за студенти, фитнеси, магазини за книги, даже магазини за електротехника и дрехи, както и националните влакове в Австрия.

 • Има ли възможности за спорт към университети?

Университетите в Австрия рядко имат собствени спортни центрове, но имаш възможност да посещаваш спортен институт, където можеш да намериш огромно разнообразие от спортове, започващи от цени от €10.

 • Има ли възможности за други извънкласни занимания?

Да, има много възможности за членуване в клубове по интереси, студентски асоциации и други. Освен това, Австрия е рай за любителите на зимни и планински спортове, така че ако и ти си към тях, за теб тази страна е перфектният избор.

 • Какви са изискванията за кандидатстване в Австрия?

В Австрия се кандидатства по документи и най-вече диплома, но някои университети могат да поискат от теб и да се явиш на място за изпит. Консултирай се със Study Buddy за изискванията на програмата по твой избор.

 • Какви са крайните срокове за кандидатстване?

В Австрия се кандидатства от 15ти юни до 5ти септември.

 • Защо да кандидатствам с помощта на Study Buddy?

Защото Study Buddy е най-добрият консултант за кандидатстване в Австрия и предлага пакет, който няма да намерите в нито една друга образователна агенция. Освен стандартните услуги, пакетът включва и помощ при намиране на стая, отваряне на банкова сметка, помощ при намиране на първа работа, помощ при регистрация в община и отваряне на банкова сметка и много други, и то на много достъпна цена. Научи повече за пакета.

Великобритания

 • Безплатно ли е обучението във Великобритания?

Обучението във Великобритания не е безплатно, средната такса за държавен университет е £9250. Българските студенти могат да се възползват от студентско финансиране, което покрива тази такса и е под формата на заем, който трябва да започне да се изплаща само ако студентът има годишни приходи над £25725. Образованието във Шотландия е напълно безплатно.

 • Защо да избера да уча във Великобритания?

Защото британското образование е еталон за образованието по целия свят, това е най-популярната дестинация за таланти от целия свят. Тук има много първокласни университети, в които може да получиш висше образование на световно ниво, което ще ти помогне да изстреляш кариерата си на международно ниво. Приносът на британците към световната наука, култура, образование е огромен, а ти имаш възможността да черпиш от този извор.

 • Какво е сандвич програма?

Това е програма, най-често бакалавърска, която включва в себе си комбинация от теория, учена в университета и практика под формата на стаж, провеждаща се в компания в индустрията. Много от университетите във Великобритания предлагат да си избереш дали искаш да караш бакалавър, в който да учиш само теория, който е 3 години или искаш и да изкараш сандвич програма, в която имаш и практика, която обаче е 4 години.

 • Международни признати ли са дипломите от британски университети?

Да, дипломите от акредитирани британски университети са признати и ценени в целия свят.

 • Какви са месечните разходи за живот във Великобритания?

Студентските стаи и общежития са обикновено по €400-500, а за храна и джобни са ти необходими около €300-400. Разходите в Лондон може да надвишават тези суми.

 • Мога ли да си намеря студентска работа във Великобритания?

Да, можеш да си намериш студентска работа във Великобритания. За момента не се знае какви ще се последствията от Брексит и дали работният пазар ще остане свободен след него, но за момента българските студенти могат да работят свободно във Великобритания.

 • Какво е заплащането на час във Великобритания?

Минималното заплащане на час във Великобритания е около €7 (£6.15) за възраст от 18 до 21, от 21 до 24 е около €8.5 (£7.70), а от 25 и нагоре – около €9 (£8.21).

 • Мога ли да съчетавам работа и учене във Великобритания?

Да, можеш да съчетаваш работа и учене. Много международни студенти, включително и български успяват и да работят, и да учат.

 • Мога ли да остана след завършването си във Великобритания?

За момента не се знае какви ще са последствията от Брексит и какви ще се условията за продължително живеене във Великобритания за българите. Следи нашия сайт и ще съобщим в първия момент, в който се появи някаква по-конкретна информация за това.

 • Каква ще е моята професионална реализация след завършването ми във Великобритания?

След завършването си във Великобритания ще имаш отлични кариерни възможности, защото твоето висше образование ще ти даде подготовката и тласъкът, от които имаш нужда. Може да отидеш да работиш в друга страна, а може и да се върнеш в България – дипломата ти е призната в целия свят и всеки работодател би се радвал да наеме дипломиран студент от британски университет.

 • Има ли други българи, които учат във Великобритания?

По официални данни на UNESCO, в Австрия има около 6500 български студента.

 • Какъв е студентският живот във Великобритания?

Студентският живот във Великобритания е много активен, има много изявен campus life, в който няма да скучаеш. В кампусите на университетите обикновено се правят много партита, освен това има прекрани възможности за развиване на твоите лични хобита.

 • Какви други международни студенти има?

Великобритания е популярен избор за международни студенти от целия свят и тук можеш да срещнеш много различни националности. Най-много студенти има от Китай, Малазия, Индия, Нигерия, Германия, Италия, Франция, Гърция, Испания и други.

 • Предлагат ли се стипендии за студенти от България?

Да, предлагат се стипендии за студенти от България, наличитието им зависи от университета, който избереш за кандидатстването си. Стипендии освен това можеш да си намериш в неправителствени организации, частни компании и други независими от университетите институции.

 • Има ли студентски общежития във Великобритания?

Да, във Великобритания има студентски общежития, в които можеш да ползваш стая.

 • Как мога да си намеря стая в общежитие?

Избирайки да кандидатстваш през Study Buddy, ще получиш информация за това как можеш да си намериш стая в общежитие.

 • Имам ли право на здравно осигуряване като студент във Великобритания?

България осигурява здравно всички студенти до 26-годишна възраст, даже тези, които учат в чужбина. Ако кандидатстваш с помощта на Study Buddy, ще получиш повече информация за това.

Освен това, студентите, учещи повече от 6 месеца във Великобритания имат право да ползват безплатни здравни услуги в страната. Използвайки нашите услуги също ще получиш повече информация за това.

 • Като студент във Великобритания, мога ли да ползвам отстъпки за градски транспорт?

Да, всички студенти във Великобритания получават отстъпки за градски и извънградски транспорт, отстъпките и картите за намаления се различават в зависимост от града, в който живееш. Студентите в Лондон например, получават до 30% отстъпка от Oyster card, която позволява да ползваш почти целия градски транспорт в Лондон.

 • Какви други отстъпки мога да ползвам?

Може да ползваш много отстъпки за музеи, галерии, други забавления – някои от тях даже са безплатни за студенти, фитнеси, магазини за книги, даже магазини за електротехника и дрехи, както и националните влакове във Великобритания.

 • Какви са изискванията за кандидатстване във Великобритания?

Във Великобритания се кандидатства по документи, крайният срок за повечето университети е 15ти януари, но някои университети, които са по-конкурентни могат да имат и по-ранни срокове за прием. Консултирай се със Study Buddy за изискванията на програмата по твой избор.

 • Защо да кандидатствам с помощта на Study Buddy?

Защото Study Buddy е независим консултант, който не работи за университети, а за студенти. Ние няма да ти натрапваме университети, в които ти не искаш да учиш, а ще подберем най-добрите програми специално за теб. Ние работим заедно с UK Educational Centre, които са ситуирани в Манчестър и имат 20-годишен опит в подаването на документи към британски университети. Заедно можем да ти предложим услуга на много високо ниво, която ще те доведе до твоя мечтан университет в чужбина. Научи повече за услугата за кандидатстване във Великобритания.

Германия

 • Безплатно ли е обучението в Германия?

Обучението в Германия в държавните университети е безплатно за българи. Плаща се само административна такса от €140-300 на семестър. В частните университети обучението е платено.

 • Защо да избера да уча в Германия?

Учейки в Германия, ти ще учиш в страната с най-силна икономика в Европа. Обучението в Германия е на световно ниво и това е причината поради която Германия е на 3то място в света по брой международни студенти. В Германия има много световно признати и престижни университети като University of Heildelberg, Munich University of Technology, University of Freiburg и други. Има около 440 институции за висше образование, сред които има университети и университети по приложни науки. Освен това, учейки в Германия ти можеш да се възползваш от връзките на твоя университет и да отидеш на обмен в друга точка на света.

 • Мога ли да уча в Германия без да знам немски?

Ако не знаеш немски, то имаш възможност да го научиш на подготвителен курс в Германия за една година. Така правят много студенти и успяват в рамките на една година да достигнат достатъчно добро ниво за обучение в университет. След курса се държи изпит за вземане на ниво, необходимо е да достигнеш B2, а в някои програми и С1 за успешно обучение в университет. Можеш да учиш в Германия и на английски език, има много бакалавърски и магистърски програми и на английски език.

 • Каква е разликата между университети и университети по приложни науки?

Просто обяснено, в университетите се набляга повече на теория по време на обучението, а в университетите по приложни науки – повече на практика. Това обаче не значи, че в университетите няма практически занимания и стажове, а в тези по приложни науки няма теория. Някои специалности е по-добре да се изучават в университети, а други в университети по приложни науки. Консултирай се със Study Buddy, за да разбереш кой е най-добрия избор за теб.

 • Международни признати ли са дипломите от германски университети?

Да, дипломите от германските университети са признати и ценени в целия свят.

 • Какви са месечните разходи за живот в Германия?

Студентските стаи и общежития са обикновено по €200-400, а за храна и джобни са ти необходими около €200-300.

 • Мога ли да си намеря студентска работа в Германия?

Да, можеш да си намериш студентска работа в Германия. Много от българските студенти успяват да съчетават работа и учене в Германия.

 • Какво е заплащането на час в Германия?

В Германия минималното заплащане на час към 2019 година е към €9.5.

 • Мога ли да съчетавам работа и учене в Германия?

Да, можеш да съчетаваш работа и учене. Много международни студенти, включително и български успяват и да работят, и да учат.

 • Мога ли да остана след завършването си в Германия?

Да, можеш да останеш да работиш след завършването си в Германия без проблем.

 • Каква ще е моята професионална реализация след завършването ми в Германия?

Университетите в Германия имат много високо ниво на подготовка на своите студенти и затова ще имаш отлични възможности за бъдещата си кариера. Освен това, говоренето на немски език отваря много врати – можеш да останеш в Германия, да отидеш в Австрия или Швейцария или да се върнеш в България, където кадрите, говорещи немски са много търсени от много мултинационални компании и може да си сигурен, че винаги ще има работа за теб.

 • Има ли други българи, които учат в Германия?

Според официална статистика, в Германия има около 5000 български студента.

 • Какъв е студентският живот в Германия?

Като студент в Германия със сигурност няма да скучаеш, защото студентския живот в Германия е много наситен. В Германия има много студентски градове като Хайделберг, Фрайбург, Mюнстер, като почти във всеки един по-голям университет има българско общество, което организира различни забавления като празнуване на студентски празник, сбирки, концерти, театри и други. Освен това, в Германия има много други международни студенти, с които можеш да се сприятелиш, така че имаш много опции за забавления.

 • Какви други международни студенти има?

Германия е популярен избор за международни студенти и тук можеш да срещнеш много различни националности. Най-много студенти има от Китай, Индия, Русия, Австрия, Италия, Франция, Камерун, Украйна, Турция и България.

 • Предлагат ли се стипендии за студенти от България?

Не, в германските университети много рядко има стипендии за български студенти. Повечето стипендии се дават на студенти извън ЕС, защото за тях да дойдат да учат в Германия е по-трудно. Стипендии можеш да си намериш в неправителствени организации, частни компании и други независими от университетите институции.

 • Има ли студентски общежития в Германия?

Да, в Германия има студентски общежития, но те не са вързани към определен университет, а в тях могат да живеят студенти от различни университети.

 • Как мога да си намеря стая в общежитие?

Избирайки да кандидатстваш през Study Buddy, ще получиш подкрепа за това.

 • Имам ли право на здравно осигуряване като студент в Германия?

България осигурява здравно всички студенти до 26-годишна възраст, даже тези, които учат в чужбина. Ако кандидатстваш с помощта на Study Buddy, ще получиш повече информация за това.

 • Като студент в Германия, мога ли да ползвам отстъпки за градски транспорт?

Да, като студент в Германия можеш да ползваш отстъпка за градски транспорт или пък в някои градове транспортът ще е напълно безплатен за теб.

 • Какви други отстъпки мога да ползвам?

Може да ползваш много отстъпки за музеи, галерии, други забавления – някои от тях даже са безплатни за студенти, фитнеси, магазини за книги, даже магазини за електротехника и дрехи, както и националните влакове в Германия. Ще имаш достъп и до специални заведения – кафета, ресторанти и столове, в които ще можеш да консумираш на специални цени, много изгодни.

 • Има ли възможности за спорт към университетите?

Някои университети в Германия имат собствени фитнес центрове, докато други имат специални договорки с подобни места в града, в който се намират. Обикновено винаги има варианти за изгодно спортуване към университета.

 • Има ли възможности за други извънкласни занимания?

Да, има много възможности за членуване в клубове по интереси, студентски асоциации и други. Германия е огромна страна, в която всеки може да намери нещо за него.

 • Какви са изискванията за кандидатстване в Германия?

В Германия се кандидатства по документи и най-вече диплома, но някои университети могат да поискат от теб и да се явиш на място за изпит (много рядко все пак). Консултирай се със Study Buddy за изискванията на програмата по твой избор.

 • Какви са крайните срокове за кандидатстване?

В Германия се кандидатства до 15ти юли.

 • Защо да кандидатствам с помощта на Study Buddy?

Защото Study Buddy е независим консултант и работи в интерес на студента, а не на университета. Ние можем да направим проучване и да ти предложим наистина най-добрите опции за обучение спрямо интересите и възможностите си, а няма да те препращаме към някой от партньорските ни университети за да трупаме бройки. Имаме личен и детайлен подход към всеки един студент, изпипваме всичките документи много прилежно и сме на разположение почти денонощно. Научи повече за пакета за кандидатстване в Германия.

Дания

 • Безплатно ли е обучението в Дания?

Обучението в Дания в държавните университети е абсолютно безплатно за българи.

 • Защо да избера да уча в Дания?

Дания предлага изключително иновативно образование, съчетаващо теория и практика. В датските университети се преподава по уникален начин, в повечето случаи се използва методът “учене чрез правене”. Датските университети създават много добри специалисти и международни кадри, след обучението ти в Дания, ти ще си екипиран с необходимия набор от умения, които ще ти помогнат да си развиеш кариерата на международно ниво. Освен това, учейки в Дания ти можеш да се възползваш от връзките на твоя университет и да отидеш на обмен в друга точка на света.

 • На какъв език е преподаването в Дания?

В Дания официалният език е датски, но университетите имат много програми на английски език, в които можеш да учиш, без да знаеш датски.

 • Чул съм, че в Дания има AP и top up програми? Каква е разликата?

AP програмите са двугодишни програми в колежи. Те ти дават необходимите първоначални знания за дадена сфера, след което ти можеш да започнеш да работиш – много студенти си намират успешно работа само с такава диплома, а можеш и да надградиш с top-up програма, след което получаваш квалификацията бакалавър. Консултирай се със Study Buddy, за да разбереш кой е най-добрия избор за теб.

 • Международно признати ли са дипломите от датски университети?

Да, дипломите от датските университети са признати и ценени в целия свят.

 • Какви са месечните разходи за живот в Дания?

Студентските стаи и общежития са обикновено по €300-500, а за храна и джобни са ти необходими около €200-300.

 • Мога ли да си намеря студентска работа в Дания?

Да, можеш да си намериш студентска работа в Дания. Много от българските студенти успяват да съчетават работа и учене в Дания. Дания е истинска възможност за студенти, които не могат да си позволят да плащат скъпи такси и издръжка, защото работейки като студент в Дания имаш право на стипендия – SU, която е около €800 на месец. Събирайки тази стипендия и заплатата си от работодателя, ти можеш съвсем спокойно да се издържаш в Дания, без да наторваш родителите си.

 • Какво е заплащането на час в Дания?

В Дания няма минимално заплащане, но средното е около €15 на час.

 • Мога ли да съчетавам работа и учене в Дания?

Да, можеш да съчетаваш работа и учене. Много международни студенти, включително и български успяват и да работят, и да учат.

 • Мога ли да остана след завършването си в Дания?

Да, можеш да останеш да работиш след завършването си в Дания без проблем.

 • Каква ще е моята професионална реализация след завършването ми в Дания?

След завършването ти в Дания за теб вратите са отворени в целия свят. Можеш да отидеш да живееш и да работиш навсякъде, защото дипломата ти е международна призната. Датските университети имат много добра връзка с индустрията, затова може да си сигурен, че завършвайки там, ти ще бъдеш високоценен кадър както в Дания, така и в България и навсякъде по света.

 • Има ли други българи, които учат в Дания?

Според официална статистика на UNESCO, в Дания има около 1500 български студента.

 • Какъв е студентският живот в Дания?

Като студент в Дания със сигурност няма да скучаеш, защото студентите там, както и навсякъде по света организират много партита и други забавления. В Дания има много други международни студенти, с които можеш да се сприятелиш, така че имаш много опции за забавления, има и много други българи, с които можеш да се събираш.

 • Какви други международни студенти има?

Дания е популярен избор за международни студенти и тук можеш да срещнеш много различни националности. Най-много студенти има от Германия, Норвегия, Румъния, Швеция, Литва, Полша, България, Китай, Италия.

 • Предлагат ли се стипендии за студенти от България?

Не, в датските университети много рядко има стипендии за български студенти, защото те не плащат такси като студенти от ЕС. Повечето стипендии се дават на студенти извън ЕС, защото за тях да дойдат да учат в Германия е по-трудно. Стипендии можеш да си намериш в неправителствени организации, частни компании и други независими от университетите институции.

 • Как мога да си намеря място за живеене в Дания?

Избирайки да кандидатстваш през Study Buddy, ще получиш подкрепа за това.

 • Имам ли право на здравно осигуряване като студент в Дания?

България осигурява здравно всички студенти до 26-годишна възраст, даже тези, които учат в чужбина. Ако кандидатстваш с помощта на Study Buddy, ще получиш повече информация за това.

 • Като студент в Дания, мога ли да ползвам отстъпки за градски транспорт?

Да, като студент в Дания можеш да ползваш отстъпка за градски транспорт. Дания е изключително плоска държава, затова велоинфраструктурата е много развита и можеш да спестиш много пари за транспорт, използвайки колело.

 • Какви други отстъпки мога да ползвам?

Може да ползваш много отстъпки за музеи, галерии, други забавления – някои от тях даже са безплатни за студенти, фитнеси, магазини за книги, даже магазини за електротехника и дрехи, както и националните влакове в Дания.

 • Има ли възможности за спорт към университетите?

Да, университетите в Дания предлагат много възможности за спорт на своите студенти.

 • Има ли възможности за други извънкласни занимания?

Да, има много възможности за членуване в клубове по интереси, студентски асоциации и други. Скандинавците са много запалени по всякакви хобита, затова може да си сигурен, че тук ще намериш съмишленици за каквото и да е.

 • Какви са изискванията за кандидатстване в Дания?

В Дания се кандидатства по основно по документи, но някои университети могат да поискат от теб и да караш допълнителен изпит(например, творческите специалности). Консултирай се със Study Buddy за изискванията на програмата по твой избор.

 • Какви са крайните срокове за кандидатстване?

В Германия се кандидатства до 15ти март.

 • Защо да кандидатствам с помощта на Study Buddy?

Защото Study Buddy е независим консултант и работи в интерес на студента, а не на университета. Ние можем да направим проучване и да ти предложим наистина най-добрите опции за обучение спрямо интересите и възможностите си, а няма да те препращаме към някой от партньорските ни университети за да трупаме бройки. Създателката на Study Buddy, Марика Василева е бивш студент в Скандинавия и знае много за живота в тази част на света. Имаме личен и детайлен подход към всеки един студент, изпипваме всичките документи много прилежно и сме на разположение почти денонощно. Научи повече за пакета за кандидатстване в Дания.

Русия

 • Безплатно ли е обучението в Русия?

Не, образованието в Русия не е безплатно, но всички български кандидат-студенти имат възможност да кандидатстват за стипендия на Руското Правителство, която всяка година се отпуска на около 250 кандидата от България. Ако не успееш да бъдеш избран за стипендията, то можеш да избереш платено обучение, таксите за което започват от €1000.

 • Какво включва стипендията на Руското Правителство?

Стипендията на Руското Правителство включва покриване на таксата за обучение. Това, за което ти трябва да платиш са разходи за жилище, храна, медицинска застраховка и всички други разходи за живот. За тази стипендия може да кандидатстваш за бакалавърски, магистърски и докторски програми.

 • Защо да избера да уча в Русия?

Образованието в Русия традиционно е на високо ниво. Русия е лидер в точните и техническите науки като инженерство, математика, физика, химия, космическата индустрия, програмирането и много други. Западните компании, от своя страна, са напълно наясно с този факт и търсят кадри, завършили руски университети. Завършвайки в Русия и говорейски руски език, ти ще говориш езикът на половината свят, който отваря много врати пред теб. Говорейки и един западен език, ти ще си перфектният кадър за много компании, свързващото звено между Запада и Русия.

Въпреки силните си технически и научни програми, руснаците са силни и в хуманитарните и социалните, обучението в тях също е на много високо ниво и имаш много перспективи в такава специалност ако учиш в Русия.

 • Мога ли да уча в Русия без да знам руски?

В руските университети съществуват програми на английски език, но все пак повечето са на руски. Препоръчително е да знаеш поне малко руски за ежедневния живот, някои хора в Русия не говорят английски. Ако нивото ти на руски не е достатъчно, то стипендията на Руското Правителство покрива и едногодишен курс по руски към университета, в който си кандидатствал и си приет. Необходимо е при кандидатстването да отбележиш, че би искал да се възползваш от тази възможност.

 • Международни признати ли са дипломите от руски университети?

Да, дипломите от руски университети се признават в целия свят, а руската висша образователна система следва Болонската Декларация за хармонизиране на висшето образование в Европа.

 • Какви са месечните разходи за живот в Русия?

Към момента стандартите в Русия и България са горе-долу изравнени, затова разходите ти в Русия би трябвало да не са повече, отколкото в България. Студентските общежития струват към €4-65, а за останалите разходи към €200 би трябвало да ти стигат на месец.

 • Необходима ли ми е виза за пребиваване в Русия?

Да, на българските студенти, както и на повечето международни, им е необходима студентска виза. Ако си приет в университет в Русия, то получаването и изобщо не е трудно. Издава се обикновено за 1 година, след което е необходимо всяка година да се подновява.

 • Мога ли да си намеря студентска работа в Русия?

За да работиш в Русия ти е необходимо разрешително за работа, което затруднява намирането на работа от български студенти. Съществуват глоби за работа без разрешително. Това не означава, че работата по време на учене е невъзможен сценарий, можеш да работиш към университета или пък като фрилансер.

 • Мога ли да остана след завършването си в Русия?

Можеш, но отново ти е необходима виза за пребиваване в Русия.

 • Каква ще е моята професионална реализация след завършването ми в Русия?

След завършването си в Русия, ще имаш отлични кариерни възможности. Руското образование е ценено и признато в целия свят, а както беше споменато по-горе, говоренето на руски език отваря много врати.

 • Има ли други българи, които учат в Русия?

Да, всяка година в Русия кандидатстват около 700 българи, повечето от които впоследствие избират да учат в страната.

 • Какъв е студентският живот в Русия?

Международните студенти в Русия участват активно в студентския живот около университета – заедно с руските студенти, те организират концерти, фестивали, студентски партита, участват в различни клубове по интереси и спортни събития. Руските университети предлагат отлични възможности за спорт – Русия е една от най-спортуващите нации в света.

 • Какво е времето в Русия? Много ли е студено?

Русия е най-голямата страна в света, в нея има около 12 климатични зони – от арктически до пустиня. Затова времето много зависи от това в коя климатична зона си. Разбира се, има и много студени региони, като Якутия или Сибир :), но в европейската част на Русия климатът е същият като и в Европа,

 • Какви други международни студенти има?

Всяка година стипендията на Руското Правителство се отпуска на около 15 000 международни студенти, а общият брой на международни студенти в Русия е около 200 000 студенти. Към 2025 в Русия ще има около 710 000 международни студенти – това са плановете на Руското Министерство на Образованието и Науката. Най-много международни студенти идват от бившите страни на СССР, Индия, Виетнам, Малайзия, Мароко, Нигерия, Турция, Германия.

 • Има ли студентски общежития в Русия?

Да, в Русия всеки университет има собствено общежитие и на всеки приет студент се отпуска стая. Условията в тях са доста добри, а наеми – повече от достъпни.

 • Как мога да си намеря стая в общежитие?

След като бъдеш приет в университет в Русия, ще получиш помощ от университета по резервиране на стая. Study Buddy също може да ти помогне за тази задача.

 • Как стоят нещата със здравното осигуряване в Русия?

Българските студенти е необходимо да имат здравно осигуряване в Русия. Цената му е около €130 на година. Кандидатствайки с помощта на Study Buddy, ще получиш повече информация за това.

 • Като студент в Русия, мога ли да ползвам отстъпки за градски транспорт?

Да, всички студенти, включително и международните ползват отстъпки за карти за градски транспорт. Например, със студентската отстъпка, в Москва можеш да си вземеш карта за наземен транспорт и метро за €10.

 • Какви други отстъпки мога да ползвам?

Студентите в Русия ползват отстъпки във всякакъв вид музеи, галерии, магазини за дрехи, фитнеси, спортни клубове и много други обекти. Някои отстъпки стигат до 50%.

 • Има ли възможности за спорт към университети?

Да, спортът е национална идея в Русия и затова всички университети предлагат прекрасни възможности за спорт за студентите си, имат студентски отбори, които съответно участват в различни състезания.

 • Има ли възможности за други извънкласни занимания?

Да, освен възможностите за спорт, има и възможности за други занимания и клубове по интереси като например клуб по дебати, англо-говорящ клуб, туристически клуб и много други.

 • Какви са изискванията за кандидатстване в Русия?

В Русия се кандидатства по диплома или академична справка. Консултирай се със Study Buddy за другите необходими документи за кандидатстване.

 • Какви са крайните срокове за кандидатстване?

Ако искаш да кандидатстваш за стипендията на Руското Правителство, то е необходимо да подадеш документи преди 28 февруари. След този срок също е възможно да се кандидатства в Русия, но вече няма да можеш да получиш стипендията.

 • Защо да кандидатствам с помощта на Study Buddy?

Study Buddy е единственият образователен консултант в България, който помага за кандидатстване в университети в Русия. Създателката на Study Buddy, Марика Василева, е учила и живяла в Русия, говори руски език и познава много добре местната култура. Свържи се с нея.

Финландия

 • Безплатно ли е обучението във Финландия?

Да, образованието във Финландия е безплатно във всички държавни университети за български студенти.

 • Защо да избера да уча във Финландия?

Избирайки да учиш във Финландия, ти ще учиш в една от най-прогресивните страни в света. Милиони кандидат-студенти по целия свят мечтаят да учат в тази невероятна страна, а ти имаш шанса да учиш в нея съвсем безплатно. Финландското образование е номер едно в света, това е признато от Организацията за Икономическо Сътрудничество и Развитие (OECD). Тук можеш да намериш перфектната комбинация от теория и практика, които ще помогнат за развитието на твоята кариера. Университети като University of Helsinki, Aalto University, University of Tampere, и не само те, влизат в световните класации за най-добри университети. Освен това, учейки във Финландия, ти можеш да се възползваш от връзките на твоя университет и да отидеш на обмен в друга точка на света.

 • Мога ли да уча във Финландия без да знам финландски?

Да, можеш да учиш и да живееш във Финландия без да знаеш финландски. Всички финландци говорят много добре английски, страната влиза в десятката на English Proficiency Index, който измерва колко добре говорят английски в страните, в които той не е официален.

 • Каква е разликата между университети и университети по приложни науки?

Просто обяснено, в университетите се набляга повече на теория по време на обучението, а в университетите по приложни науки – повече на практика. Това обаче не значи, че в университетите няма практически занимания и стажове, а в тези по приложни науки няма теория. Някои специалности е по-добре да се изучават в университети, а други в университети по приложни науки. Консултирай се със Study Buddy, за да разбереш кой е най-добрия избор за теб.

 • Международни признати ли са дипломите от финландски университети?

Да, дипломите от финландските университети са напълно признати и ценени в целия свят.

 • Какви са месечните разходи за живот във Финландия?

Въпреки че стандарта за живот във Финландия е по-висок, месечните разходи на един студент не са повече, отколкото в останалата част на Европа. Студентските стаи и общежития са обикновено по €300-500, а за храна и джобни са ти необходими около €200-300.

 • Мога ли да си намеря студентска работа във Финландия?

Българите във Финландия могат да работят свободно, без да имат никакви ограничения. Съвсем възможно е да си намериш студентска работа, в големите градове, разбира се, е по-лесно, отколкото в по-малките.

 • Какво е заплащането на час във Финландия?

Във Финландия няма минимална заплата, а средно заплащане е около €13 на час.

 • Мога ли да съчетавам работа и учене във Финландия?

Да, при добра организация на ежедневието е съвсем нормално да съчетаваш работа и учене.

 • Мога ли да остана след завършването си във Финландия?

Да, можеш да останеш да работиш след завършването си във Финландия без проблем.

 • Каква ще е моята професионална реализация след завършването ми във Финландия?

След завършването си във Финландия ще имаш отлични кариерни възможности. Доста от международните студенти си намират работа в страната даже и без да знаят финландски. Университетите и бизнесът имат отлична връзка и затова за студентите винаги се организират кариерни дни, посещения на компании, и много други събития, които им позволяват да се запознаят с бъдещи потенциални работодатели. Освен това, с твоята международна диплома, ти можеш да отидеш във всяка една друга страна в света.

 • Има ли други българи, които учат във Финландия?

По официални данни на UNESCO, във Финландия има около 100 български студента.

 • Какъв е студентският живот във Финландия?

92% от международните студенти във Финландия са удовлетворени от живота си като студент в страната. Можеш да се присъединиш към студентска организация, и тогава ще можеш да посещаваш много партита, студентски сбирки и други събития, с които ще можеш да се запознаеш с други студенти и да се социализираш.

 • Какво е времето във Финландия? Много ли е студено?

Финландия е голяма страна по европейските мерки и времето може да бъде различно в различните региони. Средната зимна температура за страната е -6℃, зимата е по-дълга, отколкото в България, а зимните дни има по-малко слънчева светлина, но затова пък през лятото може да се наслаждаваш на 24-часов ден, в който е винаги светло.

 • Какви други международни студенти има?

Финландия е популярен избор за много международни студенти, като най-много студенти има от Русия, Виетнам, Китай, Непал, Пакистан, Индия, Германия, Иран, Нигерия и Бангладеш.

 • Предлагат ли се стипендии за студенти от България?

Не, във финландските университети много рядко има стипендии за български студенти, тъй като те са студенти от Европейския Съюз и за тях образованието е безплатно. Стипендии можеш да си намериш в неправителствени организации, частни компании и други независими от университетите институции.

 • Има ли студентски общежития във Финландия?

Да, във Финландия има студентски общежития. Средната цена за студентска стая е около €400.

 • Как мога да си намеря стая в общежитие?

Избирайки да кандидатстваш с помощта на Study Buddy, ще получиш пълна подкрепа в търсенето на стая в общежитието.

 • Имам ли право на здравно осигуряване като студент във Финландия?

България осигурява здравно всички студенти до 26-годишна възраст, даже тези, които учат в чужбина. Ако кандидатстваш с помощта на Study Buddy, ще получиш повече информация за това.

 • Като студент във Финландия, мога ли да ползвам отстъпки за градски транспорт?

Да, във всеки град във Финландия имаш право на отстъпка за картата за градски транспорт.

 • Какви други отстъпки мога да ползвам?

Може да ползваш много отстъпки за музеи, галерии, други забавления – някои от тях даже са безплатни за студенти, фитнеси, магазини за книги, даже магазини за електротехника и дрехи.

 • Има ли възможности за спорт към университети?

Да, доста голяма част от университети разполагат със собствени спортни центрове, които студентите могат да ползват с много голямо намаление.

 • Има ли възможности за други извънкласни занимания?

Всички финландци имат собствено хоби, което им помага да преживеят дългата зима 🙂 Те са много музикални (не е случайност, че Spotify е скандинавско изобретение), спортуват много, четат много и имат страшно много други хобита – всичко, което се сетиш, от градинарство до бродиране. Ако се запишеш в клуб по интереси, то може да се запознаеш с много местни, което ще помогне за интеграцията ти.

 • Какви са изискванията за кандидатстване във Финландия?

Във Финландия се кандидатства по документи – академична справка или диплома, мотивационно писмо и CV. Някои програми и университети могат да те поканят на допълнителен изпит на място. Консултирай се със Study Buddy, за да разбереш какви са изискванията за програмата от твой избор.

 • Какви са крайните срокове за кандидатстване?

Във Финландия се кандидатства през януари за бакалавърски програми със старт през летния семестър и от ноември до януари за магистърски програми със старт през летния семестър. Някои програми имат и възможност за старт през зимния семестър, затова е необходимо да се проконсултираш със Study Buddy за възможностите за кандидатстване в програмата по твой избор.

 • Защо да кандидатствам с помощта на Study Buddy?

Study Buddy е най-добрият помощник за кандидатстване в Скандинавието в България, понеже създателката на Study Buddy, Марика Василева, е бивш студент в магистърска програма в Швеция и познава много скандинавската образователна система. Не се колебай да се свържеш с нея.

Холандия

 • Безплатно ли е обучението в Холандия?

Не, образованието в Холандия не е безплатно, но таксите не са много високи. Учебната такса за първокурсници е €1041 за година, а за втори, трети и четвърти курс €2083. Българските студентите, наравно с холандските, могат да се възползват от студентски заем, който покрива цялата такса за обучение и има много изгодни условия за връщане. Консултирай се със Study Buddy за това.

 • Защо да избера да уча в Холандия?

Холандия е една от страните в ЕС с най-висок стандарт и най-развита икономика. Тук бизнесът и технологии се развиват с невероятна скорост. Образованието е на световно ниво, всичките холандски университети влизат в световните класации за най-добри университети. Преподаването е много иновативно, а университетите имат тясна връзка с индустрията. Има много бакалавърски и магистърски програми на английски език, преподавани в университети и университети по приложни науки. Освен това, учейки в Холандия, ти можеш да се възползваш от връзките на твоя университет и да отидеш на обмен в друга точка на света.

 • Мога ли да уча в Холандия без да знам холандски?

Да, можеш да учиш и да живееш в Холандия без да знаеш холандски. Всички холандци говорят много добре английски, страната влиза в десятката на English Proficiency Index, който измерва колко добре говорят английски в страните, в които той не е официален.

 • Каква е разликата между университети и университети по приложни науки?

Просто обяснено, в университетите се набляга повече на теория по време на обучението, а в университетите по приложни науки – повече на практика. Това обаче не значи, че в университетите няма практически занимания и стажове, а в тези по приложни науки няма теория. Някои специалности е по-добре да се изучават в университети, а други в университети по приложни науки. Консултирай се със Study Buddy, за да разбереш кой е най-добрия избор за теб.

 • Международни признати ли са дипломите от холандски университети?

Да, дипломите от холандските университети са напълно признати и ценени в целия свят.

 • Какви са месечните разходи за живот в Холандия?

Студентските стаи и общежития са обикновено по €300-500, а за храна и джобни са ти необходими около €200-300.

 • Мога ли да си намеря студентска работа в Холандия?

Българите в Холандия могат да работят свободно, без да имат никакви ограничения. Съвсем възможно е да си намериш студентска работа, в големите градове, разбира се, е по-лесно, отколкото в по-малките. Студентите, които работят и учат получават стипендия от холандското правителство – около €400 – ако имат 56 работни часа на месец. Това са по-малко от 2 работни дни на седмица, които е съвсем реалистично да постигнеш. Много от българските студенти се възползват от тази възможност и успяват да се издържат сами в Холандия.

 • Какво е заплащането на час в Холандия?

Минималното заплащане, което можеш да получиш за студентска работа е около €8-9 на час.

 • Мога ли да съчетавам работа и учене в Холандия?

Да, при добра организация на ежедневието е съвсем нормално да съчетаваш работа и учене.

 • Мога ли да остана след завършването си в Холандия?

Да, можеш да останеш да работиш след завършването си в Холандия без проблем.

 • Каква ще е моята професионална реализация след завършването ми в Холандия?

След завършването си в Холандия ще имаш отлични кариерни възможности. Част от международните студенти си намират работа в страната даже и без да знаят холандски – зависи в каква сфера работиш. Университетите и бизнесът имат отлична връзка и затова за студентите винаги се организират кариерни дни, посещения на компании, и много други събития, които им позволяват да се запознаят с бъдещи потенциални работодатели. Освен това, с твоята международна диплома, ти можеш да отидеш във всяка една друга страна в света.

 • Има ли други българи, които учат в Холандия?

По официални данни на Nuffic, в Холандия има около 2500 български студента.

 • Какъв е студентският живот в Холандия?

В Холандия учат много различни студенти от всякакви кътчета на света. Всеки университет си има студентска организация, която организира купони, ескурзии и всякакви други забавления за студенти, от които може да се възползваш, за да се социализираш с други студенти.

 • Какво е времето в Холандия? Много ли е студено?

Зимата не е студена в Холандия и рядко има сняг. Температурите са по-ниски отколкото в България, защото до Холандия минава Голфстрийм – топъл поток в морето. Времето е много променливо, много бързо се сменя от дъжд на слънце и обратното. Няма да крием – много вали и духа, затова трябва да си подготвен, когато отиваш там 🙂

 • Какви други международни студенти има?

Холандия е популярен избор за много международни студенти, като най-много студенти има от Германия, Китай, Италия, Белгия, Великобритания, Гърция, България, Испания, Франция.

 • Предлагат ли се стипендии за студенти от България?

Не, в холандските университети много рядко има стипендии за български студенти, тъй като те са студенти от Европейския Съюз и те плащат по-ниски такси от тези извън ЕС. Стипендии можеш да си намериш в неправителствени организации, частни компании и други независими от университетите институции.

 • Има ли студентски общежития в Холандия?

В Холандия няма студентски общежития, а ако има, то българските студенти много често нямат право да се възползват от тях, защото те са предвидени за студенти извън ЕС. Студентите в Холандия живеят в студентски стаи в студентски къщи. Това представлява една къща, в която всеки студент си има собствена стая, а дели общите помещения – кухня, санитарен възел – с други студенти.

 • Как мога да си намеря студентска стая?

Избирайки да кандидатстваш с помощта на Study Buddy, ще получиш насоки за намиране на такава стая.

 • Имам ли право на здравно осигуряване като студент в Холандия?

България осигурява здравно всички студенти до 26-годишна възраст, даже тези, които учат в чужбина. Ако кандидатстваш с помощта на Study Buddy, ще получиш повече информация за това.

 • Като студент в Холандия, мога ли да ползвам отстъпки за градски транспорт?

Да, като студент в Холандия имаш право на отстъпки от градския транспорт. Study Buddy ти препоръчва да си вземеш колело и с него можеш да спестиш много пари, които би дал за градски транспорт. Холандия е страната с най-много колела в света и тук велоинфраструктурата е развита така, както никъде по света. Пътуването с колело много ще те улесни, включително и бюджета ти 🙂

 • Какви други отстъпки мога да ползвам?

Може да ползваш много отстъпки за музеи, галерии, други забавления – някои от тях даже са безплатни за студенти, фитнеси, магазини за книги, даже магазини за електротехника и дрехи. Можеш да ползваш и отстъпка за националните влакови линии.

 • Има ли възможности за спорт към университети?

Да, доста голяма част от университети разполагат със собствени спортни центрове, които студентите могат да ползват с много голямо намаление.

 • Има ли възможности за други извънкласни занимания?

Да, холандците са много запалени по всякакъв вид хобита и занимания. Към университетите често има различни клубове – театър, радио и много други, които ще ти помогнат да практикуваш любимите си неща и да се запознаеш с други студенти.

 • Какви са изискванията за кандидатстване в Холандия?

Във Финландия се кандидатства по документи – академична справка или диплома, мотивационно писмо и CV. Консултирай се със Study Buddy, за да разбереш какви са изискванията за програмата от твой избор. Избирайки да кандидатстваш с наша помощ, ще получиш пълна подкрепа за съставяне на твоя пакет за кандидатстване в Холандия.

 • Какви са крайните срокове за кандидатстване?

В Холандия се кандидатства от средата на октомври, а крайния срок варира от университета и програмата. Някои програми имат и възможност за старт през зимния семестър, затова е необходимо да се проконсултираш със Study Buddy за възможностите за кандидатстване в програмата по твой избор.

 • Защо да кандидатствам с помощта на Study Buddy?

Study Buddy има огромен опит в изпращането на студенти в Холандия и знае много неща от личен опит. Създателката на Study Buddy, Марика Василева, е бивш студент в Бреда, Холандия и знае много неща за студентския живот в Холандия. Тя е работила и в известен агент за кандидатстване в Холандия. Не се колебай да се свържеш с нея.

Чехия

 • Безплатно ли е обучението в Чехия?

Обучението в Чехия е безплатно в програмите, преподавани на чешки в държавните университети.

 • Защо да избера да уча в Чехия?

Чехия е една от най-перспективните страни в Централна Европа, чиято икономика се развива стремглаво, безработицата е най-ниската в Европа, политическата ситуация е стабилна. В същото време, образованието в Чехия влиза в топ 20 на най-добрите в света, всяка година привлича огромен брой международни студенти, а дипломите, раздавани от чешките университети се приемат в целия свят. Университети като Masaryk University, University of Economics in Prague, Czech Technical University in Prague, Charles University са много популярни среди студенти от целия свят и са редовни присъстващи в световните класации за най-добри университети. Освен това, учейки в Чехия, ти можеш да се възползваш от връзките на твоя университет и да отидеш на обмен в друга точка на света.

 • Мога ли да уча в Чехия без да знам чешки?

Да, в Чехия съществуват и доста програми на английски език, но имат такси за обучение. Таксите в програмите, преподавани на английски са около €1000-2000 на година.

 • Колко струва курсът за изучаване на чешки?

Курсът за изучаване на чешки струва около €2000-3000 за година. След него, когато си приет в университет не плащаш нищо.

 • Лесен за изучаване ли е чешкият език?

Чешкият език е лесен за научаване от българи, понеже е от същата група езици – славянски. Има много сходни думи, граматически правила и затова не би трябвало да е проблем да се научи чешки за 1-2 семестъра.

 • Международни признати ли са дипломите от чешки университети?

Да, дипломите от чешките университети са признати и ценени в целия свят.

 • Какви са месечните разходи за живот в Чехия?

Разходите за живот в Чехия са много по-ниски от тези във Великобритания, Германия, Холандия и другите западноевропейски страни. Цените на студентските стаи са около €150-300, а за живот са ти необходими около €100-150.

 • Мога ли да си намеря студентска работа в Чехия?

Българите в Чехия могат да работят свободно, без да имат никакви ограничения. Съвсем възможно е да си намериш студентска работа, много от международните студенти в Прага и Брно работят.

 • Какво е заплащането на час в Чехия?

Средното заплащане на час в Чехия е около €8-9.

 • Мога ли да съчетавам работа и учене в Чехия?

Да, това е съвсем реална възможност. Много международни студенти успяват да съчетая работа с учене в Чехия.

 • Мога ли да остана след завършването си в Чехия?

Да, можеш да останеш да работиш след завършването си в Чехия без проблем.

 • Каква ще е моята професионална реализация след завършването ми в Чехия?

След завършването си в Чехия ще имаш отлични кариерни възможности. Доста от международните студенти си намират работа в страната, в Чехия има много международни компании и всъщност Прага се води хъб за технологични компании за Централна и Източна Европа. Университетите и бизнесът имат отлична връзка и затова за студентите винаги се организират кариерни дни, посещения на компании, и много други събития, които им позволяват да се запознаят с бъдещи потенциални работодатели. Освен това, с твоята международна диплома, ти можеш да отидеш във всяка една друга страна в света.

 • Има ли други българи, които учат в Чехия?

По официални данни на UNESCO, в Чехия учат около 150 българи.

 • Какъв е студентският живот в Чехия?

Студентският живот в Чехия е много наситен. Всъщност Прага и Брно не веднъж попадат в класациите за най-предпочитани и добри студентски градове в света. И в двата града съществуват множество нощни заведения на съвсем достъпни цени, в които можеш да се забавляваш. Освен това университети имат множество клубове и студентски асоциации, в които можеш да членуваш според интересите ти.

 • Какви други международни студенти има?

Швеция е популярен избор за международни студенти, най-много студенти има от Русия, Украйна, Казахстан, Виетнам, Беларус, Германия, Великобритания, Португалия, Индия и Полша.

 • Предлагат ли се стипендии за студенти от България?

Не, в чешките университети много рядко има стипендии за български студенти, тъй като те са студенти от Европейския Съюз и за тях образованието е безплатно. Стипендии можеш да си намериш в неправителствени организации, частни компании и други независими от университетите институции.

 • Има ли студентски общежития в Чехия?

Да, в Чехия всеки университет има студентско общежитие, което можеш да ползваш. Цените на студентските стаи са около €150-300.

 • Как мога да си намеря стая в общежитие?

Кандидатствайки през Study Buddy, ще получиш пълна информация за това.

 • Имам ли право на здравно осигуряване като студент в Чехия?

България осигурява здравно всички студенти до 26-годишна възраст, даже тези, които учат в чужбина. Ако кандидатстваш с помощта на Study Buddy, ще получиш повече информация за това.

 • Като студент в Чехия, мога ли да ползвам отстъпки за градски транспорт?

Да, като студент в Чехия ползваш отстъпки за градски транспорт. Например, студентите в Прага плащат за картата си за градски транспорт само €10.

 • Какви други отстъпки мога да ползвам?

Може да ползваш много отстъпки за музеи, галерии, други забавления – някои от тях даже са безплатни за студенти, фитнеси, магазини за книги, даже магазини за електротехника и дрехи.

 • Има ли възможности за спорт към университети?

Да, доста голяма част от университети разполагат със собствени спортни центрове, които студентите могат да ползват с много голямо намаление.

 • Има ли възможности за други извънкласни занимания?

Да, членувайки в студентска организация, ще имаш достъп до много извънкласни занимания. Първата година, когато учиш езика, ще имаш много екскурзии, посещения на университети, галерии, събирания с други студенти, които ще те гмурнат в местната култура.

 • Какви са изискванията за кандидатстване в Чехия?

За курса по чешки се кандидатства по документи – необходима ти е академична справка. А за университет се кандидатства вече когато си на курса, ще получиш пълна подкрепа за това от партньорите на Study Buddy в Чехия.

 • Какви са крайните срокове за кандидатстване?

За записване на курса по чешки няма крайни срокове, но за теб е по-добре да се запишеш колкото се може по-рано, за да успееш да си намериш по-добра стая в общежитие. За кандидатстване в университети срокът е до края на февруари, но за тях ще кандидатстваш вече на място.

 • Защо да кандидатствам с помощта на Study Buddy?

Study Buddy е единственият образователен консултант в България, който помага на български студенти да кандидатстват в Чехия. Study Buddy работи с най-добрите и проверени доставчици на езикови курсове по чешки, които гарантират прием на 99.9% от своите студенти. Свържи се с Марика Василева, консултант на Study Buddy.

Швеция

 • Безплатно ли е обучението в Швеция?

Да, образованието в Швеция във всички държавни университети е напълно безплатно за българи.

 • Защо да избера да уча в Швеция?

Учейки в Швеция, ти ще учиш в една от най-прогресивните страни в света, което е мечтата на милиони кандидат-студенти по целия свят. Шведското образование е едно от най-качествените в света, студентите в шведските университети получават отлична подготовка, която е съчетание от теоретични знания и практическа подготовка. В Швеция има много добри университети като Uppsala University, Lund University, Karolinska University и много други, които са постоянни гости в световните класации за най-добри университети. Освен това, учейки в Швеция, ти можеш да се възползваш от връзките на твоя университет и да отидеш на обмен в друга точка на света.

 • Мога ли да уча в Швеция без да знам шведски?

Да, ученето и живота в Швеция са напълно възможни без да знаеш шведски. Шведите са номер едно според English Proficiency Index, който измерва колко добре се говори английски в страните, в които той не е официален.

 • Международни признати ли са дипломите от шведски университети?

Да, дипломите от шведските университети са признати и ценени в целия свят.

 • Какви са месечните разходи за живот в Швеция?

Въпреки че стандарта за живот в Швеция е по-висок, месечните разходи на един студент не са повече, отколкото в останалата част на Европа. Студентските стаи и общежития са обикновено по €300-500, а за храна и джобни са ти необходими около €200-300.

 • Мога ли да си намеря студентска работа в Швеция?

Българите в Швеция могат да работят свободно, без да имат никакви ограничения. Съвсем възможно е да си намериш студентска работа, в големите градове, разбира се, е по-лесно, отколкото в по-малките. В Упсала и Лунд можеш да работиш в студентските нации, които са нещо като сестринствата/братствата в американските колежи.

 • Какво е заплащането на час в Швеция?

В Швеция няма минимална заплата, а средното заплащане на час е около €13.

 • Мога ли да съчетавам работа и учене в Швеция?

Да, това е съвсем реална възможност.

 • Мога ли да остана след завършването си в Швеция?

Да, можеш да останеш да работиш след завършването си в Швеция без проблем.

 • Каква ще е моята професионална реализация след завършването ми в Швеция?

След завършването си в Швеция ще имаш отлични кариерни възможности. Доста от международните студенти си намират работа в страната даже и без да знаят шведски. Университетите и бизнесът имат отлична връзка и затова за студентите винаги се организират кариерни дни, посещения на компании, и много други събития, които им позволяват да се запознаят с бъдещи потенциални работодатели. Освен това, с твоята международна диплома, ти можеш да отидеш във всяка една друга страна в света.

 • Има ли други българи, които учат в Швеция?

По официални данни на UNESCO, в Швеция има около 200 български студента.

 • Какъв е студентският живот в Швеция?

В шведските университети студентския живот е много кипящ, правят се много партита и други извънкласни занимания. В Упсала и Лунд съществуват студентски нации, които предлагат всевъзможни опции за забавления – екскурзии, спортове, клубове по интереси и много други неща.

 • Какво е времето в Швеция? Много ли е студено?

Швеция е голяма страна по европейските мерки и времето може да бъде различно в различните региони. Средната зимна температура за страната е -5℃, зимата е по-дълга, отколкото в България, а през зимните дни има по-малко слънчева светлина, но затова пък през лятото може да се наслаждаваш на 24-часов ден, в който е винаги светло.

 • Какви други международни студенти има?

Швеция е популярен избор за международни студенти, най-много студенти има от Китай, Германия, Финландия, Индия, Иран, Пакистан, Италия, Гърция, Испания, Бангладеш.

 • Предлагат ли се стипендии за студенти от България?

Не, в шведските университети много рядко има стипендии за български студенти, тъй като те са студенти от Европейския Съюз и за тях образованието е безплатно. Стипендии можеш да си намериш в неправителствени организации, частни компании и други независими от университетите институции.

 • Има ли студентски общежития в Швеция?

Да, в Швеция има студентски общежития. Средната цена за студентска стая е около €400.

 • Как мога да си намеря стая в общежитие?

Избирайки да кандидатстваш с помощта на Study Buddy, ще получиш пълна информация за това.

 • Имам ли право на здравно осигуряване като студент в Швеция?

България осигурява здравно всички студенти до 26-годишна възраст, даже тези, които учат в чужбина. Ако кандидатстваш с помощта на Study Buddy, ще получиш повече информация за това.

 • Като студент в Швеция, мога ли да ползвам отстъпки за градски транспорт?

Да, във всеки град в Швеция имаш право на отстъпка за картата за градски транспорт. Например, студентската карта в Упсала е €56, докато тази за възрастни е €84.

 • Какви други отстъпки мога да ползвам?

Може да ползваш много отстъпки за музеи, галерии, други забавления – някои от тях даже са безплатни за студенти, фитнеси, магазини за книги, даже магазини за електротехника и дрехи и националните влакове във Швеция.

 • Има ли възможности за спорт към университети?

Да, доста голяма част от университети разполагат със собствени спортни центрове, които студентите могат да ползват с много голямо намаление.

 • Има ли възможности за други извънкласни занимания?

Всички шведи имат собствено хоби, което им помага да преживеят дългата зима 🙂 Те са много музикални (не е случайност, че Spotify е шведско изобретение), спортуват много, четат много и имат страшно много други хобита – всичко, което се сетиш, от градинарство до бродиране. Ако се запишеш в клуб по интереси, то може да се запознаеш с много местни, което ще помогне за интеграцията ти.

 • Какви са изискванията за кандидатстване в Швеция?

В Швеция се кандидатства по документи. Необходими са ти академична справка или диплома, мотивационно писмо, CV, понякога и препоръки. Консултирай се със Study Buddy какви са изискванията за твоята програма.

 • Какви са крайните срокове за кандидатстване?

В Швеция има два периода за кандидатстване – такъв за международни студенти и такъв за шведи. Българите могат да кандидатстват и в двата периода, обаче има зависимост дали кандидатстваш за бакалавър или магистратура – шансовете да те приемат са по-големи в единия от двата. Някои програми могат да стартират и през зимния семестър, консултирай се със Study Buddy за тази възможност.

 • Защо да кандидатствам с помощта на Study Buddy?

Study Buddy е най-добрият помощник за кандидатстване в Скандинавието в България, понеже създателката на Study Buddy, Марика Василева, е бивш студент в магистърска програма в Швеция и познава много шведската образователна система. Не се колебай да се свържеш с нея.